Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα  καταγράφει υψηλά ποσοστά κρουσμάτων τους κρύους μήνες του χρόνου και είναι μία επικίνδυνη και σοβαρή νόσος που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού που θα νοσήσει. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα περιστατικά βακτηριακής μηνιγγίτιδας τείνουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ αίσθηση προκαλεί η αυξημένη κινητικότητα της νόσου και στην χώρα μας.

Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις

Κατά την περίοδο των εορτών που πέρασαν, σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα η νόσος ‘’χτύπησε’’ 4 οικογένειες. Νόσησαν τα παιδιά τους, και χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των γιατρών για να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος του μοιραίου. Τα παιδιά, κυρίως βρέφη και νήπια, νοσηλεύτηκαν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας και τελικά διέφυγαν τον κίνδυνο. Ωστόσο η νόσος μπορεί να εμφανιστεί και την άνοιξη.

Μηνιγγίτιδα τύπου Β

Υπάρχουν πέντε κύριες ορoομάδες μηνιγγίτιδας, με την οροομάδα Β να είναι η πιο συχνή και να ευθύνεται για την πλειονότητα των περιστατικών στη χώρα μας. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β προσβάλλει βρέφη νήπια και εφήβους. Είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, και ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή και θάνατο μέσα σε μόνο 24 ώρες.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα.

Κρίσιμες είναι οι πρώτες ώρες εκδήλωσης, καθώς είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τους γονείς και να θεωρήσουν πως το παιδί τους έχει συμπτώματα απλής γρίπης.

Η νόσος εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική μονάδα και μπορεί να αποβούν θανάσιμες.

Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Τρόποι μετάδοσης

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Επομένως, τους χειμερινούς μήνες που η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας προβλέπουν πως μέχρι το έτος 2020 τα περιστατικά της νόσου θα αυξηθούν κατά 60% και η θνησιμότητα κατά 40%.

Προστασία με σωστό εμβολιασμό

Μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού βρεφών, νηπίων και εφήβων, λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου, ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β.

Προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να ξεκινάει από την ηλικία των 2 μηνών. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη