Ο βελονισμός αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από 5.000 και πλέον χρόνια. Βασίζεται στη θεωρία ότι το σώμα αποτελείται από δύο διαφορετικά στοιχεία, το θετικό και το αρνητικό το γίν και το γιάνγκ . Το γίν είναι βαθύ, κρύο και θήλυ και το γιάνγκ είναι ζεστό, διεγείρει, και είναι άρρεν. Το γίν και το γιάνγκ είναι απόλυτα ισορροπημένα όταν το άτομο είναι απόλυτα υγιές, αλλά η ενεργειακή αυτή ισορροπία στο σώμα διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Ο βελονισμός έχει σκοπό να επαναφέρει τη σωστή ροή ενέργειας στο σώμα, με συνέπεια την ισορροπία των δύο αυτών στοιχείων. Για να γίνει αυτό, ο βελονιστής θα βάζει πάρα πολύ λεπτές βελόνες σε ορισμένα σημεία των μεσημβρινών του σώματος. Οι μεσημβρινοί είναι αόρατες ενεργειακές οδοί, μέσα απο τις οποίες ρέει η ενέργεια. Η ενέργεια στους μεσημβρινούς αυτούς, μπορεί να αποφραχθεί, με συνέπεια πόνο και εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων. Με τον βελονισμό η απόφραξη αυτή αφαιρείται, και δίνεται η δυνατότητα στην ενέργεια του σώματος( η οποία αποκαλείται τσί) να ρέει ελεύθερα μέσα απο τους μεσημβρινούς. Η ελεύθερη ροή της ενέργειας θα βοηθήσει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, θα θερμάνει το σώμα, και θα καταπολεμήσει την νόηση. Υπάρχουν 12 κύριοι μεσημβρινοί και περισσότερο από 365 σημεία βελονισμού. Η λήψη του παλμού από το χέρι (σφυγμός) μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τη διάγνωση. Ενας έμπειρος γιατρός μπορεί να ανιχνεύσει 14 διαφορετικούς παλμούς στον καρπό , κάθε ένας απο τους οποίους δίνει πληροφορίες για διάφορες ελλείψεις ισορροπίας μέσα στο σώμα.

Οι βελόνες θα μείνουν πάνω στο σώμα για περίπου μισή ώρα ενώ ο βελονιστής ελέγχει το σφυγμό σας περιοδικά για να δεί πως ανταποκρίνεστε. Μετά από το διάστημα αυτό οι βελόνες αφαιρούνται και μπορείτε να πάτε σπίτι. Μπορεί να νοιώθετε ελαφρά ζαλισμένος ή κουρασμένος στην περίπτωση αυτή. Η εισαγωγή των βελονών δεν πονάει, παρά μόνο μια ελαφριά αίσθηση κατά την εισαγωγή τους αναφέρεται.
Ο βελονιστής μπορεί επίσης να ζητήσει να λαμβάνεται ορισμένες τροφές όπως π.χ. οι φράουλες το καλαμάρι και τα στρείδια που αναφέρονται ότι δυναμώνουν το γίν των νεφρών.
Υπάρχει επίσης και η μόξα, η οποία είναι η καύση κάποιου αποξηραμένου φυτού κοντά σε βελονιστικά σημεία, με σκοπό να τους μεταφέρει θερμότητα. Μπορεί επίσης να δοθούν κινέζικα βότανα, σαν βοηθητικό στοιχείο. Η πίεση με το δάκτυλο πάνω στα βελονιστικά σημεία, γνωστή σαν σιάτσου, μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο με τον βελονισμό. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσετε στον εαυτό σας σε οποιονδήποτε χρόνο σας χρειάζεται εφόσον ξέρετε σε ποιά σημεία θα πρέπει να πιέσετε. Παρ' όλα αυτά, για την θεραπεία της υπογονιμότητας, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε καποιον ειδικό. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με τον βελονισμό καθώς και με τη χορήγηση τσίνσεγκ και τζίντζερ. Ο βελονισμός ,μπορεί επίσης να γίνει και στο αυτί. Εκεί , απεικονίζεται ολόκληρο το σώμα, και μην εκπλαγείτε εάν ο βελονιστής σας αποφασίσει να σας κάνει βελονισμό στο αυτί. Ο βελονισμός θα βοηθήσει και στη ρύθμιση άλλων προβλημάτων από το υπόλοιπο σώμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο