Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι τη νύχτα. Για πολλούς, η αϋπνία είναι χρόνιο πρόβλημα, που διαρκεί ένα μήνα ή περισσότερο και χαρακτηρίζεται από δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος ή να συνεχίσει τον ύπνο του.

Ο Steven Feinsilver, του Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αϋπνία που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να είναι επικίνδυνο θέμα.
Η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλει σε πονοκεφάλους, πόνο στη μέση, ευερεθιστότητα, χαμηλότερο ανοσοποιητικό και άλλα προβλήματα υγείας. Άνθρωποι με φτωχή ποιότητα ύπνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως υπέρταση, ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Η συζήτηση με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της διαταραχής και την καλύτερη αγωγή για να επανέλθετε στη ρουτίνα. Αλλά πριν κλείσετε το ραντεβού δείτε τι πρέπει να ξέρετε για την αϋπνία.

Μπορεί να έχετε προδιάθεση

Ο Feinsilver δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι απλώς είναι καλύτεροι στο να κλείνουν τον εγκέφαλό τους τη νύχτα.
‘Οσοι δεν είναι καλοί στο να κοιμούνται θα μπορούσαν να έχουν κάποια βιολογική αιτία.

Μπορεί επίσης να έχουν μεγαλώσει με κακή υγιεινή ύπνου- να μην είχαν ποτέ τακτικό πρόγραμμα ή σταθερή ρουτίνα ώρας ύπνου, για παράδειγμα.

Ακόμα και αν έχετε τάση για αυπνία, αγωγές όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου.

Αιτίες

Όταν κάποιος που πάντα κοιμόταν καλά ξαφνικά έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος οι γιατροί εξετάζουν για 2 παράγοντες, δήλωσε ο Feinsilver: 

Ο πρώτος είναι κάποιο ξαφνικό στρεσογόνο γεγονός- καλό ή κακό- που δημιουργεί αρχική διαταραχή ύπνου. Τέτοιο μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια εξέταση για την οποία στενοχωριόμαστε μέχρι η προετοιμασία ενός γάμου.

Ο δεύτερος είναι η αιτία που συνεχίζεται ακόμα και όταν έχει περάσει το στρεσογόνο γεγονός. Ο μεγαλύτερος τέτοιος είναι η συμπεριφορά, δήλωσε ο Feinsilver. Για παράδειγμα, το να μην πηγαίνει κάποιος στο κρεβάτι και να ξυπνά την ίδια ώρα κάθε ημέρα.

Σύνδεση με την κατάθλιψη

Ο Feinsilver δήλωσε ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει κακό ύπνο και ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Συχνά είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε τι έρχεται πρώτο.

Πρόσφατη έρευνα από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι η αϋπνία συνδέεται με την κατάθλιψη, το γενικευμένο άγχος και τη διαταραχή πανικού σε εφήβους και οι ερευνητές σημειώνουν ότι το να έχει κάποιος αϋπνία, εκτός από άχχος ή κατάθλιψη μπορεί να εντείνει περαιτέρω τα προβλήματα κάθε ξεχωριστής διαταραχής. Όμως, έρευνα του 2013 από τον Καναδά ανακάλυψε ότι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των 2 παθήσεων μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των 2.

Τα χάπια δεν θα σας βοηθήσουν πολύ

Αν θέλετε να απαλλαγείτε εντελώς από την αυπνία, τα φάρμακα δεν είναι η απάντηση. Τα υπνωτικά μπορούν να βοηθήσουν αλλά η επίδρασή τους μπορεί να εξαντληθεί αν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα.

Ο Feinsilver δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθεί κάποιος τους κανόνες για καλό ύπνο.

Να έχετε το υπνοδωμάτιο σκοτεινό και δροσερό, να μην πίνετε καφεΐνη μέχρι 12 ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, να πηγαίνετε να ξαπλώσετε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να μην κοιμάστε περισσότερο από μια ώρα περισσότερο τα Σαββατοκύριακα-ακόμα και αν παραβιάσατε τον προηγούμενο κανόνα και ξενυχτήσατε το προηγούμενο βράδυ.

Θα είστε καλύτερα αν ξυπνάτε την κανονική για εσάς ώρα και κοιμάστε λίγο στο μέσον της ημέρας για να αναπληρώσετε μέρος του χαμένου ύπνου.

Σχετικά με τον υπνάκο Μπορεί να είναι πολύ βοηθητικός: για ανθρώπους που δεν κοιμούνται 7 ή 8 ώρες τη νύχτα.
Ωστόσο η διάρκειά του πρέπει να είναι 1 ώρα ή λιγότερο και να μην κοιμάστε μέχρι 6 ώρες πριν πάτε για ύπνο το βράδυ.

‘’Θεραπείες’’ στην κουζίνα μπορεί να βοηθήσουν ή όχι

Πρόσφατη έρευνα, του Louisiana State University ανακάλυψε ότι η βυσσινάδα πριν πάτε για ύπνο βελτιώνει τα συμπτώματα αϋπνίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι φυτικά φάρμακα, όπως το τσάι χαμομηλιού, μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ο Feinsilver δήλωσε ότι αυτά πιθανόν δεν θα βλάψουν αλλά πιστεύει ότι μέρος του οφέλους προέρχεται από το ‘’placebo effect.’’
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν δράση. Αν το να πίνει κάποιος κάτι φαίνεται πως βοηθά στο να αποκοιμηθεί, ο ειδικός είναι υπέρ.
Ορισμένες φορές βότανα που ηρεμούν σε ροφήματα και τσάι μπορούν να επιβραδύνουν το μυαλό σας και να σας δώσουν την αίσθηση νύστας. Δοκιμάστε και δείτε αν είναι κατάλληλα για εσάς.(σε ορισμένους ακόμα και ζεστό τσάι ή γάλα έχει αποτέλεσμα).
Η προσοχή μπορεί να την επιδεινώσει

Οι γιατροί ορισμένες φορές ρωτούν τους ασθενείς με αϋπνία να κρατούν ημερολόγια ώστε να βοηθούν στον εντοπισμό παραγόντων του τρόπου ζωής που θα τους κρατούν ξύπνιους αλλά ο Feinsilver συμβουλεύει να μην αναλύετε για μεγάλο διάστημα


Οσο περισσότερο σκέφτεστε για την αυπνία, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκοιμηθείτε, εξηγεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την αγνοήσετε και να πάρετε τη σκέψη σας από εκεί. ‘Ενας τρόπος να αφήσετε έξω την ανησυχία είναι ο διαλογισμός. Σε πρόσφατη έρευνα από το Rush University Medical Center, στο Σικάγο, όσοι είχαν αυπνία και ασχολούνταν με διαλογισμό για 8 εβδομάδες ανέφεραν καλύτερο ύπνο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο