Γνωρίζουμε αρκετές συμβουλές για να κοιμόμαστε καλύτερα. Ξέρουμε πως το φαγητό και η γυμναστική λίγες ώρες πριν ξαπλώσουμε δεν είναι καλή ιδέα, όπως και το να κρατάμε το κινητό μας στο κομοδίνο. Μερικές φορές, όμως, αυτές οι συμβουλές δεν πιάνουν, και χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Και ίσως οι παρακάτω συμβουλές να μην ακούγονται και τόσο συχνά, είναι όμως δοκιμασμένες και ιδιαίτερα χρήσιμες. Ποιες είναι αυτές;

Αφήστε την πόρτα του δωματίου ανοιχτή

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Indoor Air έδειξε πως οι άνθρωποι που κοιμούνται με την πόρτα του δωματίου κλειστή έχουν υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο υπνοδωμάτιο, που υποδηλώνει κακό εξαερισμό, και μπορεί να διακόψει τον ύπνο. O κακός εξαερισμός σημαίνει πως υπάρχουν στον αέρα του δωματίου στοιχεία που επηρεάζουν την υγεία και τον ύπνο μας. Ακόμα και το να αφήνετε την πόρτα του δωματίου ανοιχτή μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία, και τον ύπνο σας.

Ένα ζεστό μπάνιο

Όσο ετοιμαζόμαστε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ένα ζεστό μπάνιο πριν το κρεβάτι, λοιπόν, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε. Οι ειδικοί δηλώνουν πως και ένα μεγάλο, ζεστό ντους μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση, αλλά το μπάνιο είναι πιο χαλαρωτικό. Αρκεί να μην κοιμηθούμε με βρεγμένα μαλλιά.

Μην κοιτάτε το ρολόι

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, κάντε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να κοιτάξετε το ρολόι σας—ειδικά αν το ρολόι σας είναι η… οθόνη του κινητού. Έχει εξακριβωθεί μέσα από μελέτες ότι το επιπλέον στρες του να κοιτάμε εμμονικά την ώρα να περνάει μπορεί να επιδεινώσει την αϋπνία μας.

Το Τάι Τσι

Αυτή η αρχαία πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε πιο εύκολα. Η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καταπολεμήσουμε την αϋπνία, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο άμεσα. Και ακριβώς εκεί βοηθά το Τάι Τσι, καθώς συμβάλλει στο να δημιουργήσουμε μία ρουτίνα και να απομακρύνουμε το στρες. Σε κάποιες μελέτες, έχει φανεί πως το Τάι Τσι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της αϋπνίας όσο και η ψυχοθεραπεία.

Γυαλιά με πορτοκαλί φακό

Μια μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 14 άτομα με αϋπνία, έδειξε πως το να φοράμε γυαλιά με σκούρο πορτοκαλί χρώμα φακών για δύο ώρες πριν τον ύπνο μπλοκάρει αρκετή από την ακτινοβολία της οθόνης μας και μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε περισσότερο (μέχρι και 30 λεπτά) και να νιώσουμε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί ποιες μορφές αϋπνίας εξυπηρετεί καλύτερα αυτό το κόλπο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο