Η ορθοδοντική είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των στραβών δοντιών καθώς και των σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.

Είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για τη διόρθωση των στραβών δοντιών μας. Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6 – 7 ετών, προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος.

Το πρόβλημα είναι όταν πλέον έχουμε ενηλικιωθεί και όταν τα μόνιμα δόντια έχουν διευθετηθεί έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι η στρεβλοδοντία.

Η ψυχολογία του ενήλικα οδοντιατρικού ασθενή διαφέρει από την ψυχολογία του παιδιού.

Το κύριο πρόβλημά του εντοπίζεται ψυχολογικά στην αδυναμία του να δεχθεί να βάλει σιδεράκια για 3 λόγους:

  • Αισθάνεται ότι ήδη έχει αισθητικό πρόβλημα
  • ντρέπεται ότι θα τον κοροϊδεύουν γιατί θα μοιάζει με παιδί και
  • δεν αντέχει το σύνηθες διάστημα θεραπείας 12 – 24 μήνες αποκατάστασης με την ορθοδοντική.

Παρόλο που κατανοεί ότι μόνο με την ορθοδοντική τα δόντια θα μετακινηθούν και θα ισιώσουν και ότι η όποια άλλη οδοντιατρική παρέμβαση θα του λύσει μόνο το αισθητικό πρόβλημα, πολλές φορές εν γνώσει του αποδέχεται μία αισθητική λύση μόνο και μόνο γιατί αυτή θα του δώσει τη δυνατότητα της εμφάνισης ενός όμορφου χαμόγελου.

Τις περισσότερες φορές επιθυμεί ένα λευκό χαμόγελο με ίσια δόντια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αυτή η αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση που αφορά μόνο ενήλικες απαιτεί γνώση και ταλέντο του οδοντιάτρου. Γίνεται σε 2 ώρες για 10 δόντια της επάνω γνάθου και 2 ώρες για 10 δόντια της κάτω γνάθου με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά τις σύνθετες ρητίνες, υλικά που χρησιμοποιούμε για τα λευκά σφραγίσματα.

Η διαφορά στη χρήση των υλικών αυτών έγκειται στο γεγονός ότι επιπλέον μπορεί και γίνεται, να διορθώσουμε την εμφάνιση των στραβών δοντιών σε ίσια. Υπό την προϋπόθεση πάντα ότι η εφαρμογή γίνεται σε κάθε δόντι χωριστά, σε πλήρη ανατομία, έτσι ώστε οι κανόνες στοματικής υγιεινής να παραμένουν οι ίδιοι όπως και στα φυσικά μας δόντια.

Δηλαδή, να περνάει το οδοντιατρικό νήμα χωρίς να ‘σκαλώνει’ και να σπάει, καθώς και τα όρια των δοντιών στα ούλα να είναι σε απόλυτη ανατομία, έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται με το καθημερινό βούρτσισμα καθώς και στον εξαμηνιαίο καθαρισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της αισθητικής παρέμβασης η θέση των δοντιών στη γνάθο παραμένει η ίδια. Αλλά έχει αλλάξει η εξωτερική εμφάνιση των δοντιών, έτσι ώστε όταν χαμογελάμε, τα δόντια μας να φαίνονται ίσια.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι ουσιαστικά έχουμε κάνει ένα μόνιμο lifting δοντιών.

Υπάρχει επιπλέον η αποκατάσταση με ολοκεραμικές αποκαταστάσεις είτε υπό μορφή όψεων είτε υπό μορφή στεφανών πλήρους κάλυψης των δοντιών .

Σ’ αυτή την περίπτωση παρεμβάλλεται επιπλέον το εργαστηριακό στάδιο και κατά συνέπεια ο χρόνος αποκατάστασης και το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις άμεσες αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης. Επιπλέον, σ’ αυτή την περίπτωση συχνά απαιτείται μεγαλύτερος τροχισμός (απώλεια οδοντικής ουσίας).

Η οδοντιατρική σήμερα έχει τη δυνατότητα προηγμένων θεραπευτικών και αισθητικών εφαρμογών. Και ο οδοντίατρος έχει την υποχρέωση να προσφέρει πρώτα απ’ όλα την άριστη θεραπευτική αγωγή αλλά ταυτόχρονα να δώσει λύσεις και σε αισθητικά προβλήματα, επικοινωνώντας με τον ασθενή του τους περιορισμούς και τις δυνατότητες κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης.