Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους πόνους της μέσης είναι να παραμείνουμε δραστήριοι και να συνεχίσουμε να ασκούμαστε κανονικά. Παλαιότερα, οι γιατροί πρότειναν ξεκούραση στους ασθενείς, αλλά πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η αδράνεια κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η έλλειψη κίνησης μπορεί να παρατείνει τον πόνο ακόμα περισσότερο. 

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες κανονικά, και να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή. Αν ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός, τα απλά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, μπορούν να μας βοηθήσουν.

Γιόγκα και άλλες ασκήσεις

Αν ο πόνος στη μέση δεν είναι σοβαρός, μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να γυμναστείτε. Διαλέξτε κάποιο είδος άσκησης που σας ταιριάζει και σας κάνει να νιώθετε καλά, ώστε να μπορείτε να το προσθέσετε σταθερά στο πρόγραμμά σας.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τακτική γιόγκα είναι ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση, όπως και για παθήσεις της καρδιάς, αλλά και ψυχικές νόσους όπως κατάθλιψη και χρόνιο στρες. Παρόμοια οφέλη μπορούν να έχουν οι pilates.

Ιδανικά, οι δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους στη μέση πρέπει να περιέχουν στοιχεία ασκήσεων αντοχής, καθώς και ενδυνάμωσης – για παράδειγμα, περπάτημα ή τρέξιμο, ποδηλασία, χορό και κολύμβηση. Προσπαθήστε να βάλετε σαν στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, και ίσως να τα αυξήσετε όσο περνάει ο καιρός. Φυσικά, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, θα ήταν καλό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει και ποιο είδος άσκησης θα ήταν καλύτερο για εσάς και την κατάστασή σας.

Χειροκίνητη θεραπεία

Οι ειδικοί επίσης προτείνουν ένα συνδυασμό άσκησης και φυσιοθεραπείας, ειδικά σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι επίμονος, αν νιώθουμε πιασμένοι και αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ευλυγισία. Οι φυσιοθεραπευτές, επιπλέον, μπορούν να δώσουν σωστές συμβουλές σχετικά με το είδος άσκησης που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Θεωρητικά, τα θετικά αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αν ο πόνος δεν έχει εξαφανιστεί μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας και άσκησης, πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε επιπλέον ιατρικές εναλλακτικές.

 Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη