Στους αγχωτικούς ρυθμούς της ζωής μας, συχνά γινόμαστε θύματα κάποιας ασθένειας ή γενικά καταπονούμαστε. Ο πόνος στο γόνατο είναι κάτι συχνό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν σε πόνο στο γόνατο. Αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε διάστρεμμα, κατάγματα, τραυματισμούς ή σοβαρό πρόβλημα όπως η αρθρίτιδα. Η φλεγμονή στις αρθρώσεις και στα οστά στους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με μερικές φυσικές θεραπείες. Εδώ είναι κάποιες φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο.

Ξεκουραστείτε σωστά

Αν ασκείτε ενεργό ζωή ή είστε αθλητής που συμμετέχει σε αθλήματα με μεγάλη επίδραση που χρειάζονται εκτεταμένη χρήση των γονάτων, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να σας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει πάντα να κάνετε διαλείμματα μεταξύ του περπατήματος, του τρεξίματος ή ακόμα και να κάθεστε λίγο για να ξεκουράσετε τα γόνατα σας. Εάν υποφέρετε από μια χρόνια πάθηση, θα πρέπει να αποφεύγετε δραστηριότητες που καταπονούν τα γόνατά σας (όπως τρέξιμο, βιαστικό περπάτημα ή άλμα).

Ασκηθείτε ειδικά για πρόβλημα στο γόνατο

Οι φυσικοθεραπευτές προτείνουν ασκήσεις ποδιών για ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο. Οι ασκήσεις των ποδιών σε τακτική βάση συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης που ασκείται στο γόνατο με την ενδυνάμωση των μυών των μηρών. Εκτός αυτού, βεβαιωθείτε ότι κάνετε βασικές ασκήσεις stretching πριν αρχίσετε να ασκείστε. Αν δυσκολεύεστε με την άσκησε, το να σφίγγετε και να απελευθερώνετε τους μυς των μηρών ενώ είστε σε ηρεμία είναι ένας τρόπος για να χτίσετε τους τετρακέφαλους σας.

Θερμική και ψυχρή θεραπεία

Μία θερμαντική κομπρέσα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άρθρωση του γόνατός σας να μαλακώσει και να μειώσει τον πόνο, ενώ μία κομπρέσα με βάση το κρύο gel θα σας απαλλάξει από τον πόνο και θα μειώσει το πρήξιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία παγωμένη ή κρύα κομπρέσα ή ένα θερμαντικό μαξιλάρι.

Εκχύλισμα τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τα οφέλη του και έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο στην Αγιουρβέδα για χρόνια. Διατίθεται εύκολα σε κοντινά καταστήματα ή τοπικούς προμηθευτές λαχανικών. Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρέχουν ανακούφιση από πόνο στο στομάχι ή αρθρίτιδα. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ωμό τζίντζερ για τον πόνο.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι μια εξαιρετική πηγή για τη μείωση του πόνου στα γόνατά σας. Το αποτέλεσμα αλκαλοποίησης μαλακώνει τις μυϊκές συσσωρεύσεις που μειώνουν τον πόνο στο γόνατο και βελτιώνουν την κίνησή σας. Ανακατέψτε το μηλόξυδο με νερό και πίνετε το πριν πάτε για ύπνο. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με λάδι καρύδας και να εφαρμόσετε απευθείας στις πληγείσες περιοχές.

Λάδι μουστάρδας

Ένα απαλό μασάζ με το έλαιο μουστάρδας μπορεί να κάνει θαύματα για τον πόνο. Ένα μασάζ με τέτοιου τύπου λάδι θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και να διευκολύνετε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον πόνο. Θα διεγείρει τη ροή του αίματος και θα μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου των αρθρώσεων. Μερικές συνεδρίες βελονισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αρθρίτιδα και το πρήξιμο που προκαλείται από τον πόνο.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη, μια χημική ένωση στον κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του πόνου. Περιρίζει τον πόνο στο γόνατο και φέρνει άμεσα ανακούφιση. Ανακατέψτε μια κουταλιά κουρκουμά και μια κουταλιά της σούπας τζίντζερ σε λίγο νερό και βράστε για 15 λεπτά. Πιείτε το ρόφημα αφού κρυώσει. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι για γεύση. Η άλλη επιλογή είναι να πιείτε γάλα κουρκουμά - προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη στο γάλα και ανακατέψτε καλά.

Άλλες μέθοδοι

-Χάστε κιλά για να αποκτήσετε υγιές σωματικό βάρος που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.

-Η άσκηση όπως το ποδήλατο, το κολύμπι ή το περπάτημα μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία του πόνου στις αρθρώσεις.

-Η φυσική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην παροχή ανακούφισης από πόνο στις αρθρώσεις.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ο πόνος παραμένει για πολύ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας