Δαμιανού Πελαγία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Η ουρολοίμωξη είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς και η εμφάνισή της είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν είστε γυναίκα οι πιθανότητες αυξάνονται, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι 1 στις 2 γυναίκες θα ταλαιπωρηθεί από ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή της(1).

Τι είναι όμως η ουρολοίμωξη, ποια είναι τα συμπτώματα και τι μπορούμε να κάνουμε αν μας συμβεί; Και το κυριότερο: υπάρχει τρόπος να την προλάβουμε;

Τι είναι

Ο όρος ουρολοίμωξη στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μια ομάδα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τις περισσότερες φορές, η μόλυνση εντοπίζεται στην ουροδόχο κύστη - είναι η λεγόμενη κυστίτιδα. Στους άνδρες είναι πιο συχνή η προστατίτιδα και η ουρηθρίτιδα.

Εάν αγνοήσετε τα συμπτώματα και δεν αντιμετωπίσετε εγκαίρως τη λοίμωξη, είναι πιθανό τα μικρόβια να ταξιδέψουν λίγο πιο πάνω και να φτάσουν στα νεφρά. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να νοσήσουμε από πυελονεφρίτιδα, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη, που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Πού οφείλεται;

Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε μικρόβια που εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη και εκεί πολλαπλασιάζονται. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, καθώς λόγω ανατομίας, η ουρήθρα έχει μικρότερο μήκος συγκριτικά με τους άντρες και βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό. Αν και το ουροποιητικό έχει μηχανισμούς άμυνας, κάποιες φορές όταν αυτοί εξασθενήσουν είναι εύκολο για τα μικρόβια να εισβάλλουν. Το πιο συχνό μικρόβιο που προκαλεί ουρολοίμωξη είναι το Escherichia coli.

Συμπτώματα

Συνήθως, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά όταν παρατηρούμε διάφορες ενοχλήσεις. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι (2):

  • Αίσθημα καύσου ή ακόμα και πόνος κατά την ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Θολά, αιματηρά ή δύσοσμα ούρα
  • Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση
  • Ναυτία ή εμετός
     

Εάν η κατάσταση εξελιχθεί σε πυελονεφρίτιδα, τότε θα παρατηρήσετε συμπτώματα όπως έντονο πόνο ψηλά στη μέση, στην περιοχή που είναι τα νεφρά, πυρετό, ρίγος και κόπωση. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας ή το κοντινότερο νοσοκομείο.

Αντιμετώπιση

Όταν εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, ώστε να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια, τόσο το καλύτερο.

Συνήθως, στις περισσότερες γυναίκες δίνεται μια τριήμερη αγωγή, όμως  αν πρόκειται για ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη ή σε άντρα, αυτή μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω (3).

Ως επί το πλείστον, τα συμπτώματα υποχωρούν σε τρεις έως πέντε ημέρες, αφού ξεκινήσετε τη θεραπεία σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα την ολοκληρώσετε ακόμα κι αν δείτε ότι νιώθετε καλύτερα. Το ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν όλα τα μικρόβια.

Πώς θα την προλάβω;

Σίγουρα, η ιδέα και μόνο της ουρολοίμωξης μας προκαλεί αναστάτωση, και όσοι έχουν προσβληθεί ήδη μια φορά γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε προληπτικά και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας;

Προσοχή στην υγιεινή σας. Αν υπάρχει ένας βασικός κανόνας για την πρόληψη της ουρολοίμωξης, αυτός είναι το βάρος που πρέπει να ρίξουμε στην προσωπική μας υγιεινή. Η συχνή και σωστή καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής μας είναι πολύ σημαντική ώστε να μην μεταφερθούν μικρόβια από τον πρωκτό προς την ουρήθρα.

Συχνή ούρηση. Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετά νερά και να ουρείτε όσο συχνά νιώθετε την ανάγκη. Αν αναβάλλετε κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συσσωρευτούν μικρόβια στην κύστη σας και να προκληθεί λοίμωξη.

Αποφύγετε: τη χρήση ταμπόν, διαφραγμάτων, σπιράλ, προϊόντων για την ευαίσθητη περιοχή που περιέχουν άρωμα και έλαια στο μπάνιο σας. Επίσης, μην κάθεστε στην άμμο όταν επισκέπτεστε την παραλία.

Προτιμήστε: να κάνετε όρθιοι ένα ντους από το να κάθεστε στην μπανιέρα. Επίσης, τα βαμβακερά εσώρουχα και τα άνετα ρούχα, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε εκείνη την περιοχή στεγνή, αποφεύγοντας την ανάπτυξη υγρασίας και βακτηρίων.

Σχετικά με τη σεξουαλική πράξη: Καλή υγιεινή απαιτείται από την μεριά και των δυο συντρόφων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων. Επιπλέον, αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ατόμων που παθαίνουν συχνά ουρολοίμωξη, φροντίστε να ουρείτε κάθε φορά πριν και μετά την πράξη.

Ουρολοίμωξη και διατροφή

Κράνμπερι

Όσον αφορά τη διατροφή σας, θα σας βοηθήσουν πολύ τα κράνμπερι και κυρίως ο χυμός τους. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν το βακτήριο Escherichia coli να εγκατασταθεί και να αναπτυχθεί στα κύτταρα της ουροποιητικής οδού, ενώ βοηθούν στην απομάκρυνσή του με τα ούρα.

Το κράνμπερι και ο χυμός του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στην αποθεραπεία της ουρολοίμωξης, καθώς βοηθούν στο να μην υποτροπιάσει κάποιος. Σύμφωνα με μελέτες, γυναίκες που έπιναν χυμό κράνμπερι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες για ουρολοίμωξη συγκριτικά με όσες δεν κατανάλωναν τον χυμό αυτό (4).

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα “καλά” βακτήρια που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ρυθμίζουν την μικροχλωρίδα στο έντερο, αλλά και στον κόλπο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας. Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες, που δείχνουν ότι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικά (λακτοβάκιλους) είχαν έως και 80% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη, αλλά περαιτέρω έρευνα απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση (4).

Μαννόζη

Η μαννόζη είναι μια ουσία πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη των υποτροπών ουρολοίμωξης. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια στην αντιμετώπιση της οξείας κυστίτιδας και γενικότερα των λοιμώξεων του ουροποιητικού και κυρίως στην προστασία από υποτροπή (5), ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί συχνά όσους έχουν ήδη προσβληθεί μια φορά.

Γενικά, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, να αποφεύγετε τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα σκευάσματα και έχετε ως προτεραιότητά σας την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς αποτελεί σημείο κλειδί στην άμυνά μας απέναντι στις συχνές ουρολοιμώξεις! 

Πηγές:
1.   https://www.webmd.com/women/guide/your-guide-urinary-tract-infections#1

2.   https://www.medicalnewstoday.com/articles/189953.php

3.   https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-tract-infection-uti

4.   https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342042/all/Urinary_Tract_Infection

5.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27424995

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας