Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αγώνας που γίνεται όσον αφορά την ενημέρωση κι αυτό γιατί ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα , ο δεύτερος πιο θανατηφόρος, βρίσκεται στην ίδια συχνότητα με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Αποτελεί το 30 - 40 % των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων, τουλάχιστον 2,6 εκατ.

Άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη με καρκίνωμα στον προστάτη. Κάθε 15 λεπτά ένας θάνατος συμβαίνει και 5 άνδρες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο στον προστάτη παγκοσμίως. Οι μελέτες στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι  1 στους 6 άνδρες κινδυνεύει κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο προστάτης (prostate) είναι ένας εξωκρινής αδένας, ένα αδενο-ινο-μυώδες όργανο του άνδρα. Έχει σχήμα και μέγεθος καστάνου και περιβάλλεται από μία λεπτή κάψα ινώδους συνδετικού ιστού, την ανατομική κάψα.
Είναι ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν μας δίνει συμπτώματα, εκτός και αν συνυπάρχει και διόγκωση του προστάτη.

Η εξέταση στον Ειδικό Ουρολόγο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στην ηλικία των 50 και άνω θεωρείται απαραίτητη και σώζει ζωές.

Έχει μεγάλη σημασία η σταδιοποίηση του καρκίνου, διότι από αυτήν εξαρτάται η θεραπεία που θα ακολουθήσουμε, καθώς επίσης και η αναγνώριση του καρκίνου σε αρχικά στάδια, διότι η θεραπεία στα στάδια αυτά συνοδεύεται από πλήρη ίαση της νόσου.

Η διάγνωση στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εικόνα και στα εργαστηριακά ευρήματα.
Ο προσδιορισμός του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA στο αίμα βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκινώματος. Φυσιολογικά, οι τιμές του κυμαίνονται κάτω του 4 ng/ml και δεν ξεπερνούν το 10.

Κάθε ασθενής με αυξημένη τιμή PSA ή με δακτυλική εξέταση ύποπτη για καρκίνωμα, πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία του προστάτη, που γίνεται διορθικά μέσω της ειδικής κεφαλής των υπερήχων.

Ποτέ μα ποτέ το PSA χωρίς να συνοδεύεται από την Δακτυλική εξέταση, ποτέ το ένα χωρίς το άλλο.
Να ξέρετε πως είναι αδύνατη η εκτίμηση χωρίς τον συνδυασμό των δύο αυτών εξετάσεων. Έτσι ο ειδικός Ουρολόγος μπορεί πλέον εύκολα να αναζητά και να βρίσκει τον καρκίνο έγκαιρα, όταν είναι εντοπισμένος μέσα από την κάψα.

Υπάρχει, λοιπόν, θεραπεία κι εφόσον διαγνωσθεί στα αρχικά στάδια όπου και τότε δύναται να χειρουργηθεί.

Η Θεραπεία στα αρχικά στάδια

Είναι χειρουργική και ονομάζεται ριζική προστατεκτομή. Η ριζική προστατεκτομή είναι μία επέμβαση που σκοπό έχει την εξαίρεση του καρκίνου του προστάτη. Βασικά αρνητικά της επέμβασης αυτής είναι η πλήρης και μόνιμη σεξουαλική ανικανότητα λόγω διατομής του αγγειο-νευρώδους δεματίου, βασική προϋπόθεση στην αιμάτωση και νεύρωση του πέους.

Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, οι οποίες είναι αρκετές, μπορεί να εκτελεσθεί η ριζική προστατεκτομή με την σύγχρονη διατήρηση του αγγειο-νευρώδους δεματίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση της στύσης και κατ' επέκταση την φυσιολογική σεξουαλική ζωή του άντρα.

Και στις δύο τεχνικές, ο καρκίνος αφαιρείται ριζικά, με αποτέλεσμα να μιλάμε έως και για πλήρη ίαση.

Η Θεραπεία σε τοπικά ή μη προχωρημένα στάδια

Μπορεί να είναι φαρμακευτική έχοντας στόχο τον πλήρη ανδρογονικό αποκλεισμό ή και σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία εξωτερική ή βραχυθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις