Τα συμπτώματα της νευροδερματίτιδας μοιάζουν με το τσίμπημα του κουνουπιού, με τη διαφορά ότι είναι χρόνια. Πρόκειται για μια ασθένεια που χτυπά περισσότερο τα παιδιά, αλλά και ένα σημαντικό αριθμό ενηλίκων σε όλη την Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι τα "θύματά" της νιώθουν ορισμένες στιγμές της καθημερινότητάς τους ότι περνούν μια κόλαση, καθώς το έντονο αίσθημα κνησμού που φέρνει στους πάσχοντες και κυρίως στα παιδιά, τους οδηγεί στα όρια της απελπισίας. Και τότε είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει μια νέα περιπέτεια: Το ξύσιμο προκαλεί συχνά πληγές, οι οποίες οδηγούν με τη σειρά τους σε νέες φλεγμονές και μολύνσεις. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα, χορηγείται κυρίως κορτιζόνη σε μορφή αλοιφής ή κρέμας. Ωστόσο, η χορήγηση κορτιζόνης προκαλεί παρενέργειες: οι ιστοί εξασθενούν και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, καθώς μέχρι σήμερα τα συμπτώματα μπορούν να κατασταλούν, αλλά όχι να αντιμετωπιστούν οριστικά.

Σίγουρα, η νευροδερματίτιδα επηρεάζεται και από τα ρούχα που φορούν όσοι πάσχουν από αυτή. Για παράδειγμα, τα μάλλινα υφάσματα επιδεινώνουν αισθητά τα συμπτώματα της πάθησης. ‘Ετσι, ένας τρόπος να περιοριστούν τα συμπτώματα, είναι η χρήση υλικών τα οποία δεν ερεθίζουν επιπλέον το δέρμα, επειδή έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Μπορεί η νευροδερματίτιδα να μην είναι μεταδοτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει όσους έχουν προσβληθεί από αυτήν, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο κνησμός αναγκάζει πολλούς πάσχοντες να ξύνονται μέχρι να ματώσουν και αυτό είναι ένα γεγονός που επηρεάζει ακόμα και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Στο παρελθόν μάλιστα, για να αποφύγουν τους τραυματισμούς που προκαλεί το ξύσιμο του δέρματος, πολλοί γονείς φορούσαν στα παιδιά τους γάντια.

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης της ασθένειας δεν είναι γνωστά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση και επιδείνωσή της, είναι το στρες, οι αλλεργίες, καθώς και βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα μας.

Επίσης την ασθένεια μπορεί να επηρεάσουν και παράγοντες όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος από ρύπους εργοστασίων και αυτοκινήτων. Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται στα βρέφη κατά κανόνα στο πρόσωπο, σε χέρια και πόδια, στην πλάτη και στη χειρότερη περίπτωση σε όλο το σώμα. Πρώτη ένδειξη είναι συχνά λευκές αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Αυτές εξαφανίζονται συνηθέστερα μετά την πρώτη παιδική ηλικία, αλλά ορισμένες φορές διατηρούνται. Σε τέτοια περίπτωση η νευροδερματίτιδα εξαπλώνεται στους αγκώνες, τα γόνατα και το λαιμό.

premium.paratiritis