Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, υπολογίζει πόσο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο, ένα μωρό που γεννήθηκε σήμερα, θα μπορούσαμε να αναμένουμε ότι θα ζήσει, αν τα σημερινά ποσοστά θνησιμότητας σε διαφορετικές ηλικίες εφαρμόζονταν σε όλη τη ζωή τους.

Η έκθεση λέει ότι ένα πρόσωπο που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011, μπορεί να αναμένεται να ζήσει έως τα 80,05 χρόνια της ηλικίας του. Αυτό συγκρίνεται με ένα εντυπωσιακό 89,73 χρόνια, αν είχε γεννηθεί στο Μονακό και με το φοβερό 38,76 χρόνια, αν είχε γεννηθεί στην Αγκόλα. Το προσδόκιμο ζωής συναρτάται και με τα ποσοστά των θανάτων στην παιδική ηλικία.

Φυσικά στο πέρασμα των αιώνων το προσδόκιμο αυξάνεται. Ιστορικά, το προσδόκιμο ζωής στη ρωμαϊκή εποχή λέγεται ότι ήταν μεταξύ 22 και 25, αλλά αν ένας Ρωμαίος κατάφερνε να ζήσει έως τα πέντε, τότε -αυτός ή αυτή- θα είχε μια καλή ευκαιρία να ζήσει έως και πάνω από τα 40. Υπήρξε μια τεράστια αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον τελευταίο αιώνα. Το 1901 οι γυναίκες μπορούσαν να αναμένουν να ζήσουν έως τα 49 και οι άνδρες τα 45. Αυτό συγκρίνεται με το μέσο όρο στην Αγγλία σήμερα, τα 82,1 έτη για τις γυναίκες και τα 77,7 για τους άνδρες (στην Ουαλία τα ποσοστά είναι 81,4 για τις γυναίκες, 77,1 για τους άνδρες και στη Σκωτία 80,3 για τις γυναίκες και 75,3 για τους άνδρες).Το 1901 σχεδόν το 40 % των θανάτων αφορούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Το 1999 λιγότερο από το 1% των θανάτων ήταν κάτω από την ηλικία των πέντε.

Πάντως, η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών τείνει να μειώνεται. Παραδοσιακά, οι άνδρες πιστεύεται ότι έχουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά -πίνουν και καπνίζουν περισσότερο- και ως εκ τούτου έχουν πιο πολλές πιθανότητες από τις γυναίκες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα και κίρρωση, ενώ επιπλέον είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με τις γυναίκες να ζητήσουν εύκολα ιατρική βοήθεια, πράγμα που σημαίνει καθυστέρηση στη διάγνωση. Είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από τραυματισμούς, από τροχαία ατυχήματα έως βίαιες επιθέσεις, καθώς και σε πολέμους.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η διατροφή και τα αντιβιοτικά έχουν μειώσει την παιδική θνησιμότητα. Οι ενήλικες έχουν επίσης επωφεληθεί από όλες αυτές τις εξελίξεις και έχουν δει μειώσεις στην καρδιακή νόσο, που οφείλεται σε πιο υγιή διαβίωση και την πρόοδο της ιατρικής περίθαλψης. Αλλά το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει και ανάλογα με το πόσο ευκατάστατοι είμαστε : οι άνδρες που γεννήθηκαν στις πιο εύπορες περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζουν πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους στις φτωχότερες. Μερικοί άνθρωποι όμως λένε ότι αυτό που μετράει είναι το προσδόκιμο μιας υγιούς ζωής, δηλαδή ο αριθμός των ετών που ζει ο άνθρωπος με καλή υγεία.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα