Νέα κλινική μελέτη για την ανοσο-ογκολογική θεραπεία με pembrolizumab σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έδειξε θετικά αποτελέσματα.

Η μελέτη έδειξε οτι η χορήγηση του συνδυασμού του pembrolizumab με πεμετρεξίδη και σισπλατίνη ή καρβοπλατίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη επιβίωση των ασθενών καθώς και επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με τον συνδυασμό πεμεξετρίδης και χημειοθεραπείας με βάση την πλατίνα.

Ο συνδυασμός του pembrolizumab με τις δύο χημειοθεραπείες, πέτυχε και τους δύο κύρους στόχους της μελέτης (συνολική επιβίωση και επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου), ενώ το προφίλ ασφάλειας του pembrolizumab ήταν συνεπές με όσα έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο, που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ θα υποβληθούν και στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για έγκριση.

Πηγές:
 https://www.reuters.com/article/us-merck-co-study/positive-keytruda-lung-cancer-data-sends-merck-shares-up-6-percent-idUSKBN1F51D8

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα