Γράφει ο Σταύρος Καλλιάφας, Αγγειοχειρουργός Διευθυντής Α΄Aγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

Κιρσοί είναι οι διογκωμένες φλέβες των ποδιών που οφείλονται σε δυσλειτουργία μιας ή περισσοτέρων κεντρικότερων φλεβών, οι οποίες δεν φαίνονται και ονομάζονται «Μείζων και Ελάσσων σαφηνής». Αιτία για την εμφάνισή τους αποτελούν οι χαλασμένες εσωτερικές φλέβες και το αποτέλεσμα είναι οι επιφανειακοί κιρσοί.

Αρχικά οι κιρσοί δεν δίνουν συμπτώματα, σε πιο προχωρημένο στάδιο όμως προκαλούν πόνο, βάρος, κάψιμο, οίδημα, κράμπες, αλλαγή στο χρώμα και σκλήρυνση του δέρματος και πληγές οι οποίες επουλώνονται δύσκολα. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η θρόμβωση.

Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Η διάγνωση των κιρσών γίνεται με κλινική εξέταση και triplex φλεβών κάτω άκρων.

Για να θεραπεύσουμε τους κιρσούς, πρέπει αφενός να απομονώσουμε από την κυκλοφορία τις χαλασμένες κεντρικότερες φλέβες (αυτό αποτελεί το κυριότερο κομμάτι της θεραπείας), αφετέρου να αφαιρέσουμε τους κιρσούς (η λεγόμενη Μικροκιρσεκτομή, κοινό συμπλήρωμα για όλες τις μεθόδους).

Οι σύγχρονες θεραπείες των κιρσών είναι ελάχιστα επεμβατικές, ανώδυνες, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και με άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε έμπειρους αγγειοχειρουργούς σε όλες τις αναίμακτες αλλά και τις πιο επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών, ώστε η θεραπεία να εξατομικεύεται και να επιτυγχάνονται άριστα και ριζικά αποτελέσματα.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η θεραπεία με Ενδαγγειακή Κόλλα Venaseal, τα Ενδoαυλικά Ραδιοκύματα, το Ενδοαυλικό  Laser και η Ανοικτή Σαφηνεκτομή (κλασική επέμβαση). Λιγότερο επιτυχής είναι η σκληροθεραπεία της σαφηνούς με αφρό και οι παραλλαγές της.

Η πιο ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική είναι η θεραπεία με Ενδαγγειακή Κόλλα  Venaseal. Ακολουθούν οι Ραδιοσυχνότητες και το Laser, και τέλος η πιο επεμβατική μέθοδος είναι η Σαφηνεκτομή. Η Σαφηνεκτομή είναι η παλαιότερη μέθοδος θεραπείας, η οποία πλην ορισμένων εξαιρέσεων, έχει αντικατασταθεί από τις πιο σύγχρονες θεραπείες.

Οι Ραδιοσυχνότητες και το Laser χρησιμοποιούν θερμότητα, και μάλιστα αρκετά υψηλή, για να καταστρέψουν τη φλέβα. Για να προφυλαχθεί το δέρμα, οι γύρω ιστοί και τα νεύρα από έγκαυμα, χρειάζεται η τοποθέτηση σε όλο το μήκος του μηρού ενός ειδικού τοπικού αναισθητικού. Συνήθως χορηγούνται 300 με 350 κυβικά εκατοστά αραιωμένου αναισθητικού και χρειάζονται πολλές επώδυνες παρακεντήσεις. Μετεγχειρητικά επιβάλλεται η χρήση ελαστικής κάλτσας για αρκετές εβδομάδες.

Θεραπεία με Ενδαγγειακή Κόλλα Venaseal

Η Ενδαγγειακή Κόλλα Venaseal, είναι τοπική φαρμακευτική θεραπεία στο εσωτερικό του αγγείου η οποία δεν επηρεάζει καθόλου τους γύρω ιστούς και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται τίποτα απ’ όλα αυτά.

Με τοπική αναισθησία σε ένα μόνο σημείο, εισάγεται μέσα στη φλέβα που προκαλεί τους κιρσούς ένας ειδικός καθετήρας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μια συσκευή έγχυσης τοποθετείται η Κόλλα στη φλέβα. Η όλη διαδικασία ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο με  Έγχρωμο Υπερηχοτομογράφο αγγείων. Με τον τρόπο αυτό η κόλλα τοποθετείται με ασφάλεια και ακρίβεια χιλιοστού στη θέση που επιθυμεί ο χειρουργός. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φλέβα αποφράσσεται και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια μέρα, χωρίς ελαστική κάλτσα και επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Σε περιπτώσεις όπου έχει γίνει εκτεταμένη μικροκιρσεκτομή, ίσως χρειαστεί παραμονή για μερικές ώρες στο νοσοκομείο και χρήση ελαστικής κάλτσας για λίγες ημέρες.

 
Η θεραπεία με Κόλλα Venaseal  έχει ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων μεθόδων:

1.   Είναι εντελώς ανώδυνη τοπική θεραπεία στο εσωτερικό της φλέβας η οποία δεν μπορεί να βλάψει τους γύρω ιστούς.

2.   Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία πολλαπλών παρακεντήσεων στο μηρό  όπως χρειάζονται το Laser και τα  Ραδιοκύματα.

3.   Επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με φλεβική ανεπάρκεια κάτω από το γόνατο, ή με επιφανειακή μείζονα σαφηνή.

4.   Θεραπεύει τις φλέβες σε όλο το μήκος τους, ενώ η θεραπεία μ  Laser και Ραδιοκύματα, θεραπεύουν μόνο έως το γόνατο.

5.   Επειδή δεν χρησιμοποιεί θερμότητα, αποφεύγει την πιθανή βλάβη νεύρων ή δέρματος.

 

 
Στο ΥΓΕΙΑ πραγματοποιούνται με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο όλες οι μοντέρνες  επεμβάσεις που αφορούν τόσο το φλεβικό δίκτυο (κιρσούς, ευρυαγγείες κλπ) καθώς και του αρτηριακού δικτύου (stent αγγείων, ενδαρτηρεκτομές καρωτίδων κ.ά.).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα