Η καούρα, η παλινδρόμηση και η οισοφαγίτιδα μπορεί να σχετίζονται, με αρκετά παράξενους τρόπους. Στην ουσία, οισοφαγίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή του οισοφάγου, του σωλήνα που συνδέει τον λαιμό μας με το στομάχι. Όταν ερεθίζεται ή πρήζεται, προκαλούνται συμπτώματα οισοφαγίτιδας—ένα από τα πιο κοινά είναι η καούρα. Βέβαια, το να πάσχουμε τακτικά από καούρα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι έχουμε οισοφαγίτιδα.

Η παλινδρόμηση, από την άλλη, είναι πιο σοβαρή πάθηση, και είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα. Κατά την παλινδρόμηση, οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμούς. Υπάρχουν, όμως, και άλλες πιθανές αιτίες.

*Οισοφαγίτιδα λόγω χαπιών, που συμβαίνει λόγω της κατάποσης κάποιου χαπιού που ερεθίζει το τοίχωμα του οισοφάγου, όπως τα χάπια καλίου. Μπορεί όμως να συμβεί και αν καταπίνετε χάπια χωρίς αρκετό νερό.

*Κάποια οισοφαγική λοίμωξη, λόγω μύκητα ή βακτηρίου.

*Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, που είναι μια σπάνια αλλεργική αντίδραση που προκαλεί φλεγμονή στον οισοφάγο. Μπορεί να προκληθεί από τροφ΄ς όμως τα αυγά, η σόγια, τα φιστίκια, τα φασόλια, η σίκαλη και το βοδινό.

*Ερεθισμός λόγω υπερβολικού εμετού, που σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές.

*Φάρμακα που προκαλούν καούρα, όπως τα αντιφλεγμονώδη ή η ασπιρίνη.

*Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και καφεΐνης.

Τα συμπτώματα της οισοφαγίτιδας μπορεί να είναι τα εξής:

*Δυσκολίες ή πόνος στην κατάποση

*Πόνος στο στήθος

*Βήχας

*Παλινδρόμηση

*Πονόλαιμος

Η οισοφαγίτιδα μπορεί να προληφθεί με το να ελέγχετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, αν υπάρχει, να αποφεύγετε τα γεύματα λίγες ώρες πριν τον ύπνο, να χάσετε τα περιττά κιλά, να μην φοράτε πολύ στενά ρούχα, να περιορίσετε αλκοόλ, καφεΐνη και καυτερά φαγητά, όπως και να κόψετε το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας