Οι ουλές είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο μπορεί να μας δημιουργήσει λειτουργικά, αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Ουλές μπορεί να δημιουργηθούν μετά από έγκαυμα, μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση όπως και μετά από έναν τραυματισμό. Κάθε ουλή στην αρχή είναι κόκκινη και σκληρή και σε μερικούς μήνες γίνεται άσπρη (σαν το υπόλοιπο δέρμα) και πιο μαλακή.

Για να αποφασίσουμε να χειρουργήσουμε μια ουλή πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της και αυτό γιατί οι ουλές παίρνουν την τελική τους μορφή (ωριμάζουν) σε περίπου 12 μήνες.

Η τελική μορφή κάθε ουλής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την ποιότητα του δέρματος (κάποιοι άνθρωποι κάνουν καλύτερες ουλές και κάποιοι χειρότερες), από τον χειρουργό, από την ύπαρξη ή μη μόλυνσης, από το σημείο του σώματος (ουλές μπροστά στο στέρνο ή στο αυτί είναι συνήθως κακής ποιότητας) κλπ.

Υπάρχουν και παθολογικές ουλές: τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές, των οποίων η αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολη. Ιδιαίτερα για τα χηλοειδή δεν έχει βρεθεί ακόμα μια θεραπεία αποδεκτή από όλους τους Πλαστικούς Χειρουργούς και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αν αφαιρεθεί χειρουργικά, το χηλοειδές μπορεί να ξαναδημιουργηθεί.

Ουλές στο πρόσωπο ή στα χέρια μπορεί να μας δημιουργήσουν ψυχολογικά και αισθητικά προβλήματα. Ουλές κοντά σε αρθρώσεις, στα χέρια ή στα πόδια, στις μασχάλες, στο στόμα ή στο λαιμό μπορεί να μας δημιουργήσουν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ουλές μπορεί να μας δυσκολέψουν στην καθημερινότητα μας και στην εργασία μας (για παράδειγμα ουλές στις μασχάλες, στο λαιμό και στα χέρια).

Η αποκατάσταση των ουλών είναι ένα δύσκολο αντικείμενο και πρέπει κανείς να απευθύνεται σε εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι με συντηρητικές ή με χειρουργικές μεθόδους.

Συντηρητική αντιμετώπιση γίνετε όταν μια ουλή είναι ‘φρέσκια’, δηλαδή την πρώτη- δεύτερη εβδομάδα μετά την εμφάνιση της. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικές αλοιφές με σιλικόνη, ή φύλλα σιλικόνης σε συνδυασμό με άσκηση πίεσης.

Η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται συνήθως ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της ουλής. Η επανόρθωση μπορεί να είναι απλή και να είναι απαραίτητο ένα σύντομο χειρουργείο με τοπικό αναισθητικό. Αντίθετα η επανόρθωση μπορεί να είναι σε 2-3 στάδια με τοπικούς κρημνούς, με τη χρήση διατατήρων ιστών (tissue expander) ή με συνδυασμό επεμβάσεων υπό γενική νάρκωση.

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική για αυτό και αν έχετε κάποια ουλή καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον Πλαστικό Χειρουργό ο οποίος θα σας εξηγήσει πως μπορεί να σας βοηθήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο