Παρόλο που καθημερινά "βομβαρδιζόμαστε" από προϊόντα και εναλλακτικές τεχνικές, που υπόσχονται αντιμετώπιση της χαλάρωσης στο πρόσωπο, καμία μη χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το λίφτινγκ προσώπου -τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε διάρκεια- όταν συνυπάρχουν τα εξής σημάδια γήρανσης: "σπασμένη" και χαλαρωμένη επιδερμίδα στο μέσο πρόσωπο, ρυτιδωμένος λαιμός, ρυτίδες και βαθιές ρινοχειλικές πτυχώσεις, αύλακες γύρω από τα μάτια, πτώση των φρυδιών, "πεσμένα" μάγουλα και διπλοσάγονο.

Τα ασύγκριτα οφέλη του λίφτινγκ προσώπου

Ως η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση - το "golden standard" - για την ανανέωση του προσώπου το facelift προσφέρει ασύγκριτα οφέλη σε όσους το επιλέγουν και πιο συγκεκριμένα:

Θεαματικά και συγχρόνως φυσικά αποτελέσματα: Το λίφτινγκ αντιμετωπίζει την πτώση των μαλακών μορίων και τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού. Επιτυγχάνει τη διαμόρφωση και το «γέμισμα», όπου χρειάζεται, του προσώπου και την επαναφορά του γωνιώδους περιγράμματός του, την αναδιαμόρφωση της πληρότητας των ζυγωματικών και τη διόρθωση της ασυμμετρίας του σχήματος του προσώπου. Χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής και την καλύτερη μελέτη του δέρματος, οι σύγχρονοι πλαστικοί χειρουργοί μπορούν να πετύχουν ένα απόλυτα φυσικό και διακριτικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ολιστική αντιμετώπιση της γήρανσης: Το facelift διορθώνει όλες τις αισθητικές υποομάδες του προσώπου ταυτόχρονα, δηλαδή το μέτωπο, την περιοχή γύρω από τα μάτια, τις παρειές και το λαιμό, με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν αρμονικά, διότι, συνήθως, συνοδεύεται από βλεφαροπλαστική ή κροταφικό lift.

Πλήρη "αναγέννηση" του δέρματος: Παράλληλα με τα σημάδια της χαλάρωσης και της πτώσης αποκαθιστά και την ποιότητα του δέρματος, βελτιώνοντας την υφή και την τυχόν ατροφία του, με τη συνέργεια μη επεμβατικών τεχνικών, όπως έγχυση αυτόλογου λίπους, μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα, υαλουρονικό οξύ, laser ή peeling.

Μακροχρόνια περίοδο νεότητας: Τα αισθητικά αποτελέσματα ενός lifting προσώπου "αποζημιώνουν" πλήρως τους υποβληθέντες, αφού η διάρκειά τους μπορεί να ξεπεράσει και τη δεκαετία. Παρόλο που ο χρόνος θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις στο δέρμα τους, το facelift επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και τους κρατά, σταθερά, πιο νέους.  

Στόχος η ανανέωση και όχι η αλλαγή της ταυτότητας

Το facelift δεν συνιστά ένα απλό "τράβηγμα" ούτε τροποποίηση χαρακτηριστικών, αλλά την επαναφορά, με ανατομικό τρόπο, της πτώσης των μαλακών μορίων στη φυσική τους θέση. Ο σεβασμός στους ιστούς και τη μοναδικότητα του κάθε προσώπου και προπαντός η ελάχιστη δυνατή αφαίρεση δέρματος είναι η φιλοσοφία που διέπει το σύγχρονο facelift. Το επιτυχημένο λίφτινγκ συνίσταται στο εξατομικευμένο - αλλά και με μεγάλη διάρκεια- αισθητικό αποτέλεσμα, που να μην «προδίδει» το στίγμα της επέμβασης, στην επαναφορά  με φυσικότητα της «χαμένης» ομορφιάς και στην ανάδειξη - και όχι την αλλαγή- των χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου: στόχος, δηλαδή, είναι η ανανέωση και όχι η αλλαγή της ταυτότητας, ένας νεότερος εαυτός και όχι ένας "άλλος εαυτός". Επομένως, οι παράγοντες που εξασφαλίζουν τη βίωση υψηλών επιπέδων μετεγχειρητικής ικανοποίησης από το λίφτινγκ προσώπου είναι

  1. η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση
  2. οι ρεαλιστικές προσδοκίες των ενδιαφερόμενων για λίφτινγκ
  3. η αποφυγή των υπερβολών
  4. η φυσικότητα και
  5. η εξατομίκευση

 Καθοριστικής σημασίας η προεγχειρητική συνεδρία και η εξατομίκευση

Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές λίφτινγκ προσώπου, με αποτελέσματα που είναι αξιόπιστα, ασφαλή και μακροχρόνια – σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, που το λίφτινγκ πραγματοποιούνταν μόνο με το απλό τράβηγμα του δέρματος του προσώπου και την απομάκρυνση των χαλαρών τμημάτων του (υποδόριο λίφτινγκ). Το σύνθετο ή composite facelift, το SMAS lift και το MACS-lift είναι οι πιο σύγχρονες τεχνικές, που προσφέρουν τα φυσικότερα αισθητικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί συμφωνούν ότι εκείνο που έχει, τελικά, σημασία είναι η εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση (γεγονός που αναδεικνύει την αξία της πρώτης συνεδρίας των ενδιαφερόμενων για λίφτινγκ με τον πλαστικό χειρουργό και της αισθητικής διάγνωσης που θα τεθεί) και η άρτια εκτελεσμένη τεχνική -και όχι αυτή καθαυτή η τεχνική. Για παράδειγμα, σε άτομα με ελάχιστη χαλάρωση δέρματος και με μεγάλο εύρος ζυγωματικού η αποκόλληση της επιδερμίδας μπορεί να είναι περιορισμένη. Αντίθετα, σε άτομα που έχουν υποστεί μαζική απώλεια βάρους ή σε πρόσωπα που είναι μακρόστενα και χρειάζονται όγκο, έχουν περιττή επιδερμίδα στο μέσο ως τον έξω κανθό, έντονες ρυτίδες "μαριονέτας" ή κατώτερο διπλοσάγονο απαιτείται, συνήθως, εκτεταμένη αποκόλληση της επιδερμίδας. Έτσι, η επιτυχία του λίφτινγκ είναι περισσότερο ζήτημα προεγχειρητικής ανάλυσης της κατάστασης του προσώπου, εμπειρίας του πλαστικού χειρουργού και προσαρμογής της κάθε τεχνικής στις αισθητικές ανάγκες του κάθε προσώπου, δηλαδή εξατομίκευσης.

Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι ένα καλό facelift με επιτυχημένο αποτέλεσμα βασίζεται, όχι στο όνομα που θα πάρει από τις τομές που θα γίνουν, αλλά στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε διάρκεια.

 Η ανάρρωση από το λίφτινγκ προσώπου

Η "τεντωμένη" εμφάνιση ή οι μεγάλες και φανερές τομές, που δημιουργούσαν σημάδια και περιορισμούς στις καθημερινές συνήθειες για αρκετό χρονικό διάστημα στους υποβαλλόμενους σε facelift, ανήκουν στο παρελθόν της πλαστικής χειρουργικής. Σήμερα, οι αδιόρατες και καλά «κρυμμένες» ουλές και ο ατραυματικός τρόπος πραγματοποίησης της επέμβασης προσφέρουν -πέρα από το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα- ασφάλεια, ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, εύκολη ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα. Ωστόσο, μπορείτε να συντομεύσετε την ανάρρωση από το λίφτινγκ αν:

  • Διακόψετε ή περιορίσετε το κάπνισμα τουλάχιστον για 10 ημέρες πριν και μετά την επέμβαση.
  • Σε περίπτωση που παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος καλό είναι να προηγηθεί ρύθμιση ή διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων, σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
  • Ρυθμίσετε την υπέρτασή σας για να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών αιμορραγιών.
  • Την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο ξεκουραστείτε και αποφύγετε απαιτητικές οικιακές δουλειές, βάρη, άσκηση ή συμμετοχή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες.
  • Κοιμάστε με το κεφάλι ανυψωμένο για μια-δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση, για να ελαχιστοποιηθεί το πρήξιμο.
  • Φορέσετε στο πρόσωπο έναν ειδικό ελαστικό νάρθηκα τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.

 Αναζητώντας την εκτίμηση ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού -ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση του προσώπου σας και θα εξατομικεύσει την κατάλληλη τεχνική για ιδανικά αισθητικά αποτελέσματα- κάντε την υπέρβαση με ένα facelift και κερδίστε σε ποιότητα, διάρκεια και αυτοπεποίθηση!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις