Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για ορισμένους πρόκειται για πολύ οδυνηρή στιγμή του έτους. Για παιδιά που έχουν χάσει τη μητέρα τους, οι γιορτές που εστιάζουν στην παρουσία της μπορούν να προκαλέσουν επώδυνες αναμνήσεις και να αναζωπυρώσουν συναισθήματα  θλίψης, απώλειας και απομόνωσης.

‘Αντρες που έχουν χάσει τη σύζυγό τους, συχνά έχουν ενισχυμένη θλίψη κατά τη Γιορτή της Μητέρας. Είναι σημαντικό να επεκτείνουν τη στήριξη στα παιδιά τους αυτή την περίοδο, για το καλό όλης της οικογένειας. Η ποιότητα στήριξης που λαμβάνουν τα παιδιά από τον γονέα μετά τον θάνατο του άλλου είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της ικανότητάς τους να αντιμετωπίσουν το γεγονός όσο περνά ο καιρός.

Για γονείς που έχουν αναλάβει να οδηγήσουν τα παιδιά τους μέσα από μια δύσκολη περίοδο, υπάρχουν κάποια βήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να θυμηθούν τη μητέρα τους με ουσιαστικό τρόπο.

Σχεδιάστε από πριν

Δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος εορτασμού της ημέρας. Η οικογένειά σας θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για αυτήν. Ο σχεδιασμός από πριν είναι πολύ βοηθητικός. Μιλήστε με τα παιδιά σας για το τι θέλετε να κάνετε. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι οι ιδέες και τα συναισθήματά τους μετρούν και αναγνωρίζεται ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορές.

Μπορείτε απλώς να ρωτήσετε ‘’τι θα πρέπει να κάνουμε για τη γιορτή της μητέρας φέτος;’’. Αυτή η ερώτηση αναγνωρίζει ότι τα συναισθήματα των παιδιών είναι σημαντικά και  η γιορτή είναι κοινή εμπειρία για την οικογένεια.

Αυτοφροντίδα. Αν και ως γονέας μπορεί να ανησυχείτε ιδιαίτερα για τις εμπειρίες των παιδιών σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι πρέπει να φροντίσετε και τις δικές σας ανάγκες. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να βρει ανακούφιση με τον τρόπο σας, καθώς και να μοιραστείτε την ημέρα με τα παιδιά σας.

Αναγνωρίστε ότι κάθε παιδί πενθεί και θυμάται με τον τρόπο του

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι κάθε παιδί έχει κάπως διαφορετική εμπειρία σχετικά με το θάνατο και την απώλεια. Τιμήστε αυτές τις διαφορές σχετικά με το πώς τα παιδιά νιώθουν τη θλίψη και τι χρειάζεται καθένα να κάνει ώστε να βρει νόημα και ανακούφιση και να τιμήσει τη νεκρή μητέρα.

Αναγνωρίστε την κοινή εμπειρία

Η γιορτή συχνά αποτελεί ώρα στήριξης του ενός προς τον άλλο. Η κοινή εμπειρία δείχνει τους οικογενειακούς δεσμούς και κοινές αναμνήσεις. Το μοίρασμα αναμνήσεων, τελετουργιών και συναισθημάτων μπορεί να δημιουργήσει στιγμές οικειότητας που δυναμώνουν τις οικογένειες.

Ακούστε

Οι συζητήσεις που οδηγούν στη γιορτή, όπως και κατά τη διάρκεια αυτής, αποτελούν ευκαιρία να ακούσει ο ένας τον άλλον. Η ακρόαση μπορεί να ενδυναμώσει την κατανόηση των παιδιών και αυτό που θεωρούν σημαντικό. Επίσης στέλνει το μήνυμα ότι οι εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, μετρούν.

Δεν υπάρχει κανόνας για τον τρόπο εορτασμού

Σχεδιάζοντας από πριν, αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι τις ατομικές εμπειρίες, όπως και τις κοινές, της οικογένειας, μπορεί κάποιος να βοηθήσει κάθε μέλος να βρει την ίαση- ακόμα και να δυναμώσει την οικογένεια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ η Γιορτή της Μητέρας μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη θλίψη του παιδιού, η αγάπη, η στήριξη και η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα και χρόνια μετά τον θάνατο.

Αν και η συγκεκριμένη γιορτή μπορεί να είναι οδυνηρή για οικογένειες που πενθούν, μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως σημαντικός χρόνος ίασης. Όταν προσεγγίζεται με προσοχή αυτή η γιορτή μπορεί να ανοίξει δρόμο για τα μέλη της οικογένειας να θυμηθούν την αγαπημένη τους, με τον τρόπο τους, και ως οικογένεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου