Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι «κλασικές» σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είχαν τεθεί πλέον οριστικά υπό έλεγχο. Αντιθέτως όμως, «όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βιώνουν ένα αδιανόητο comeback». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται με βλεννόρροια κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ένα από τα «σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας» τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη, καθώς προσβάλλουν ετησίως 131 εκατομμύρια, 78 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αντιστοίχως.
Μολονότι όμως είναι νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, συχνά δεν διαγιγνώσκονται, ενώ η θεραπεία τους καθίσταται ολοένα δυσκολότερη εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.
Σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών.
Συνήθης τρόπος μετάδοσης της βλεννόρροιας είναι η σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, στις βακτηριακές μολυσματικές ασθένειες, ο τρόπος μετάδοσης διαφέρει σε σχέση με τη νόσο του HIV. Αυτές μπορούν να μεταδοθούν και μέσω επαφής με τα δάχτυλα. Η βλεννόρροια προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο, το φάρυγγα ή και το βλεννογόνο της ουρήθρας. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει πυώδεις εκκρίσεις της ουρήθρας εντός μίας εβδομάδας και αν δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί στη χειρότερη περίπτωση στειρότητα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις γυναίκες, με τη διαφορά ότι η ασθένεια ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα. Και στις γυναίκες συντρέχει τότε ο κίνδυνος στειρότητας, ενώ όσες περιμένουν παιδί δεν αποκλείεται να προσβάλουν με το μικρόβιο το νεογέννητο. Εάν η βλεννόρροια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή εάν εξαπλωθεί στο αίμα και στις αρθρώσεις.
Κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της βλεννόρροιας είναι η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Διεθνή προγράμματα ιατρικής παρακολούθησης έχουν καταδείξει ωστόσο ότι στο μεταξύ, τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικότερα έναντι της αντιβίωσης, με αποτέλεσμα, σε ακραίες περιπτώσεις, η θεραπεία μίας απλής βλεννόρροιας να είναι αδύνατη, για αυτό σε δύσκολες περιπτώσεις ειδικοί προτείνουν τη συνδυαστική χρήση αντιβιοτικών.
Πέρα όμως από την εξέλιξη νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων, σημαντική είναι αποτελεσματική πρόληψη μέσω της προφύλαξης. Σκοπός των επιστημόνων είναι να γίνουν οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η βλεννόρροια, γνωστές σε όλους τους ανθρώπους, ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τις εκστρατείες ενημέρωσης για τον ιό του AIDS. Σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι σαφές ποιες ασθένειες κρύβονται πίσω από όρους όπως χλαμύδια, ηπατίτιδα B, έρπης των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και βλεννόρροια. Η ανάγκη ενημέρωσης κρίνεται επιτακτική, καθώς ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό HIV είναι σημαντικά μεγαλύτερος για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από κάποιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα – και συνιστούν έντονα σε άντρες και γυναίκες να μην κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με νέους ερωτικούς συντρόφους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βλάβη από τον ήλιο: Ποια είναι τα σημάδια
Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν παιδιατρικός έλεγχος για ευάλωτες ομάδες
Η Αυστραλία σχεδιάζει να αποκλείσει τους νέους από τα social media