Αυτή τη στιγμή η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η μόνη που εφαρμόζεται συστηματικά, για ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων, στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η εγχείρηση, που είναι και η μόνη οριστική θεραπεία, έχει αποδεδειγμένα ποσοστά επιτυχίας 90-95%.
 
Ενδείξεις:

  1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική (φαρμακευτική) αγωγή.
  2. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που υποτροπιάζει μετά την μείωση της φαρμακευτικής αγωγής.
  3. Επιπλοκές γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης: στένωση, εξέλκωση, οισοφάγος Barrett, αναπνευστικές επιπλοκές, κ.α.
  4. Ευμεγέθης διαφραγματοκήλη με διαταραχές κατάποσης και παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη.
    Η επέμβαση συνίσταται στην δημιουργία μίας νέας βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου, τυλίγοντας μέρος του θόλου του στομάχου στο σημείο αυτό. Χρησιμοποιούνται 5 port-sites, η επέμβαση διαρκεί 2-3 ώρες, ο ασθενής περπατά σε 3-4 ώρες και επιστρέφει στο σπίτι σε 48 ώρες. Τις περισσότερες φορές επιστρέφει στις καθημερινές του ασχολίες σε 1-2 εβδομάδες και δεν χρειάζεται να ξαναπάρει φάρμακα ή να κάνει συγκεκριμένη δίαιτα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Είναι ένα αίσθημα καψίματος και δυσφορίας ψηλά στο στομάχι ή πίσω από το στέρνο. 44% όλων των ανθρώπων έχουν αυτό το αίσθημα τουλάχιστον μία φορά το μήνα (από έρευνες στην Αμερική).

Γιά τους περισσότερους είναι απλά ένα περιστασιακό γεγονός που το αντιμετωπίζουν με αντιόξινα. Γιά άλλους όμως είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που έχει αλλάξει τη ζωή τους. Από το τι τρωνε, μέχρι τον τρόπο πού κοιμούνται. Ιατρικά αυτό που συμβαίνει είναι η παλινδρόμηση οξέων του στομάχου στον οισοφάγο που δημιουργεί αυτό το κάψιμο και μερικές φορές μέχρι το φάρυγγα που δημιουργεί μία δυσάρεστη μεταλλική γεύση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας ή ακόμα και ασθματική βρογχίτιδα.

Γιατί συμβαίνει η παλινδρόμηση αυτή;


Ανατομική απεικόνισηοισοφάγου, στομάχου & κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα

Στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου υπάρχει μία ζώνη υψηλής πίεσης που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Αυτό δρα σαν βαλβίδα που παραμένει κλειστή μέχρι να καταπιούμε κάτι και τότε ανοίγει, επιτρέπει την είσοδο στο στομάχι και ξανακλείνει, αποτρέποντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου πίσω στον οισοφάγο.


Μερικοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί με χαλαρό σφιγκτήρα. Αλλά σε άλλους, διάφορες τροφές (λιπαρά & καυτερά φαγητά, σοκολάτα, καφές), στενά ρούχα, κάπνισμα, αλκοόλ, μπορεί να είναι το αίτιο που κάνει το σφιγκτήρα να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση.

Σε πολλούς ασθενείς συνυπάρχει διαφραγματοκήλη (προβολή μέρους του στομάχου από την κοιλιά στο θώρακα).

Ποια είναι η θεραπεία της παλινδρόμησης;
Υπάρχουν 3 στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος: αλλαγή καθημερινών συνηθειών, φάρμακα, χειρουργική αποκατάσταση.
Αλλαγή καθημερινών συνηθειών: αλλαγή δίαιτας (αποφυγή λιπαρών & καυτερών τροφών, σοκολάτας, καφέ, αεριούχων ποτών), μικρά γεύματα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση, όχι κάπνισμα & αλκοόλ, ανύψωση της πλάτης του κρεβατιού.


Αν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τις αλλαγές αυτές χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία με φάρμακα: αρχικά σιμετιδίνη και μετά ομεπραζόλη, που μειώνουν την έκκριση οξέος στο στομάχι, ώστε παρόλο που υπάρχει ακόμα η παλινδρόμηση να μην έχουμε το αίσθημα του καψίματος.

Επίσης μετοκλοπραμίδη που αυξάνει την ταχύτητα που αδειάζει το στομάχι. (Η αμερικανική γαστρεντερολογική εταιρεία δεν συστήνει την θεραπεία με ομεπραζόλη πάνω από 6 εβδομάδες).
Μέχρι πρόσφατα, οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στις δύο παραπάνω θεραπείες, έπρεπε να ζήσουν με τη νόσο ή να υποβληθούν σε ένα μεγάλο χειρουργείο, με μεγάλη επώδυνη τομή, μακριά περίοδο ανάρρωσης και αρκετά μεγάλο αριθμό επιπλοκών.

Τώρα χρησιμοποιώντας τη λαπαροσκοπική τεχνική αυτό έχει αλλάξει ριζικά. Η εγχείρηση γίνεται χωρίς τομή, με ελάχιστο πόνο και βραχεία ανάρρωση.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική επέμβαση (επέμβαση Nissen);


Διάγραμμα λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής στομάχου

Η επέμβαση Nissen συνίσταται στη δημιουργία μίας νέας βαλβίδας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου, τυλίγοντας το πάνω μέρος του στομάχου γύρω από τον οισοφάγο, χωρίς να χρησιμοποιούνται καθόλου εξωγενή υλικά. Η επέμβαση γίνεται μέσα από 4-5 μικρές οπές, με μακριά εργαλεία.

Σε μία από αυτές τις οπές υπάρχει και το λαπαροσκόπιο, ένα τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα. Ο χειρουργός βλέπει σε μία οθόνη τηλεόρασης μεγενθυμένα τα εσωτερικά όργανα και το χειρισμό των εργαλείων. Στο τέλος της επέμβασης οι μικρές τομές, 0.5-1 εκατοστό, κλείνουν με ειδικές χειρουργικές ταινίες και σε μερικούς μήνες σχεδόν εξαφανίζονται.

Είναι η επέμβαση αποτελεσματική;
Μελέτες έχουν δείξει ότι 90-95% των ασθενών δεν έχουν καμία ενόχληση ακόμα και 10 χρόνια μετά την επέμβαση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου;
Οι ασθενείς έχουν ελάχιστο πόνο, ασήμαντες τομές, μικρή διάρκεια νοσηλείας και ταχύτατη ανάρρωση.

Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο;
2-3 μέρες.

Πότε μπορώ να γυρίσω στη δουλειά μου;
Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε μία εβδομάδα.

Πρέπει να ανησυχώ επειδή είναι καινούργια τεχνική;
Η λαπαροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται στην Αμερική γιά μία δεκαετία τουλάχιστον γιά πολλές μείζονες επεμβάσεις, επομένως είναι δοκιμασμένη.

Βεβαίως θα πρέπει ο ασθενής πριν από οποιαδήποτε επέμβαση να ρωτά το χειρουργό του για την εκπαίδευση και την εμπειρία του με αυτή.

Είμαι υποψήφιος για αυτή την επέμβαση;
Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη λαπαροσκοπική μέθοδο, μόνο μετά από συζήτηση με τον κατάλληλα εκπαιδευμένο χειρουργό, μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα αυτό.

Επίσης αυτός θα σας πει αν πρέπει να κάνετε κάποιες άλλες εξετάσεις ή να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management