Διατροφή

Πώς να εντάξουμε περισσότερα πρεβιοτικά στη διατροφή μας

Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που φροντίζουν τους ωφέλιμους μικρο-οργανισμούς του εντέρου μας. Πού θα τα βρούμε;


Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, 13:05

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Έχετε σίγουρα ακούσει για τα προβιοτικά, τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα και μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα νούμερα αυτών των βακτηρίων στα ιδανικά επίπεδα, καταναλώνοντας τροφές όπως το γιαούρτι. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να φροντίζουμε αυτά τα βακτήρια να... τρέφονται σωστά, ώστε να εκκρίνουν μετά αντιφλεγμονώδεις ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό μας. Αυτά είναι τα πρεβιοτικά. Στην ουσία είναι η τροφή των προβιοτικών.

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές είναι εκπληκτικά πρεβιοτικά.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, τις οποίες δεν μπορούμε να διασπάσουμε εμείς, άρα χρησιμοποιούνται για να θρέψουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο παχύ μας έντερο. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την ένωση βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους, της ανοχής μας στην ινσουλίνη αλλά και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο σώμα.

Άγουρες μπανάνες

Περιέχουν περισσότερες ίνες από τις ώριμες, με αποτέλεσμα να θρέφουν καλύτερα το έντερό μας. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο άγουρη είναι η μπανάνα, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι των σακχάρων της αποτελείται από ανθεκτικό άμυλο, έναν ιδιαίτερα πολύτιμο υδατάνθρακα για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Αναμείξτε μια άγουρη μπανάνα με μερικά πιο γλυκά φρούτα σε ένα πρωινό smoothie για να πάρετε περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, συνεπώς.

Χρησιμοποιήστε λιναρόσπορο και σπόρους chia

Είναι εκπληκτικές πηγές ωφέλιμων λιπαρών από την μία, αλλά επίσης προσφέρουν φυτικές ίνες που διασπώνται δύσκολα, θρέφοντας τα προβιοτικά στο έντερό μας. Χρησιμοποιώντας τα μαζί με γιαούρτι είναι πολύ δυνατός συνδυασμός.

Φάτε περισσότερα όσπρια

Τα φασόλια, τα ρεβύθια και οι φακές περιέχουν μια πρεβιοτική ίνα που είναι ιδιαίτερα καλή για την υγεία του εντέρου μας. Πέρα από αυτό, όμως, προσφέρουν μεγάλες ποσότητες ποιοτικής πρωτεΐνης με μηδέν λίπος.

Η σκούρα σοκολάτα είναι και αυτή πρεβιοτικό

Ακόμα ένα κείμενο για καλή υγεία στο οποίο η σκούρα σοκολάτα βρίσκει τρόπο να χωρέσει. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά της δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί ο οργανισμός μας, συνεπώς τα στέλνει στα προβιοτικά, με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί μόνο αν τηρούμε το μέτρο και τρώμε μόνο ένα μικρό κομμάτι, αντί να φάμε κάποιο άλλο γλυκό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων