Το περπάτημα μπορεί να μην μας ακούγεται και σαν την πιο έντονη γυμναστική, δεν πρέπει όμως να το υποτιμούμε. Ειδικά για ορισμένους ανθρώπους που η πιο έντονη άσκηση είναι απαγορευτική, μπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος να κάνουν αερόβια, να αυξήσουν τους παλμούς της καρδιάς και να χάσουν βάρος.

Με 15 μόλις λεπτά περπατήματος την ημέρα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά οφέλη για το σώμα και για την υγεία μας. Ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Τι γίνεται με τις θερμίδες;

Το περπάτημα είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να κάψουμε επιπλέον θερμίδες, επειδή συνεισφέρει στο να διατηρείται ο μεταβολισμός μας ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι στην ίδια κατηγορία με δραστηριότητες όπως το να κάνουμε δουλειές του σπιτιού ή να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο: τεχνικά δεν είναι γυμναστική, καίμε όμως θερμίδες. Ανάμεσα στο να κάνουμε 5.000 και 10.000 βήματα την ημέρα, η διαφορά στις θερμίδες που καίμε ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε μπορεί να είναι τεράστια. Μία ώρα περπατήματος μπορεί να κάψει μέχρι και 300 θερμίδες, ανάλογα με την ένταση.

Το πόσες θερμίδες θα κάψουμε περπατώντας, επίσης, καθορίζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος και το βάρος, η μυϊκή μας μάζα, αλλά και το έδαφος στο οποίο περπατάμε.

Πώς θα κάνουμε το περπάτημα πιο αποτελεσματικό;

Ο πρώτος τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι απλώς να περπατάμε περισσότερο. Αν καλύπτουμε μεγαλύτερη απόσταση και κάνουμε περισσότερα βήματα, έχουμε ήδη γυμναστεί περισσότερο και θα κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Στο σημείο που είστε άνετα, αυξήστε την ένταση. Κάντε αποστάσεις που περπατάτε πιο γρήγορα, και μετά διαλείμματα που επιστρέφετε στα κανονικά. Η διαλειμματική άσκηση έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και αποτελεσματική.

Αλλάζουμε έδαφος. Το ίσιο και ομαλό έδαφος είναι πολύ εύκολο, συνεπώς η ανηφόρα είναι μια καλή αλλαγή. Τα σκαλοπάτια, επίσης, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

Προσθέστε βάρος για να κάνετε το περπάτημα πιο δύσκολο. Βάλτε κάποιο βαρίδιο σε ένα σακίδιο ή στις τσέπες σας.

Βάλτε έναν στόχο που να είναι ρεαλιστικός, αλλά και που να σας επιτρέπει να νιώθετε κάθε μέρα πως κάνατε κάτι καλό για τον εαυτό σας. Μπορείτε να βάλετε σαν στόχο ορισμένα χιλιόμετρα, ή μια απόσταση που θα οριοθετήσετε εσείς, όπως και στόχους για την ένταση της γυμναστικής.

Δοκιμάστε κάποια εφαρμογή που σας δείχνει την απόσταση που καλύψατε, την ταχύτητά σας αλλά και πόσες θερμίδες κάψατε σε κάθε προπόνηση. Θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε τα οφέλη προτού αρχίσουν να γίνονται ορατά και δεν θα χάσετε την υπομονή σας.

Περπατήστε παρέα με έναν φίλο, για να δίνετε κουράγιο ο ένας στον άλλο και να κάνετε την γυμναστική πιο διασκεδαστική.

Ακούστε μουσική, κατά προτίμηση δυναμική και χαρούμενη, που θα σας βάλει στη διάθεση να κινηθείτε. Επιπλέον, μπορεί να βοηθάει πολύ στο να κρατάτε τον ρυθμό σας σταθερό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα