Δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε. Έτσι λέει η παροιμία. Κι όμως, η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει λιγάκι τα δεδομένα. Είτε είμαστε κλειδωμένοι στο σπίτι και προσπαθούμε να δουλέψουμε όλη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή, είτε είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στη δουλειά και να στεκόμαστε για πόσες ώρες, φορώντας μάσκα... ναι, θα κάνουμε μια τρελή υπόθεση και θα πούμε πως κανείς μας δεν είναι και πολύ χαρούμενος με την δουλειά του αυτή την στιγμή.

Ευτυχώς έχουμε μερικές συμβουλές για να νιώσουμε λίγο καλύτερα. Επειδή, αλήθεια, το τελευταίο πράγμα που έχουμε όλοι μας ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να χάσουμε και το τελευταίο ψήγμα κινήτρου που έχουμε για να είμαστε τακτικοί στη δουλειά μας.

Εστιάζουμε στα θετικά

Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβές παράδειγμα, μιας και κάθε επάγγελμα έχει διαφορετικά καλά πράγματα που συμβαίνουν, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Πάντα θα υπάρχει κάτι θετικό στη στιγμή που ζούμε, αρκεί να είμαστε και εμείς διατεθειμένοι να το παρατηρήσουμε και να το εκτιμήσουμε όπως του αξίζει.

Ξεκινάμε την ημέρα μας σωστά

Αυτή είναι μια συμβουλή ιδιαίτερα σημαντική για όσους αναγκάζονται πλέον να δουλεύουν από το σπίτι. Το ξέρουμε πως είναι πολύ δύσκολο να βγάλετε τις πιτζάμες, αλλά αν δεν το κάνετε, και αν δεν ξυπνήσετε νωρίς για να φτιάξετε πρωινό ή να κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα... τότε το πρωί σας απλώς θα ξεκινά με επιπλέον στρες. Επειδή δουλεύουμε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ξυπνάμε πέντε λεπτά πριν πιάσουμε δουλειά, να πίνουμε έναν καφέ και να είμαστε έτοιμοι.

Αποφεύγουμε οτιδήποτε αρνητικό

Συνάδελφοι που ενοχλούν στο group chat; Αγνοούμε. Συνάδελφοι στο γραφείο ή στο μαγαζί που ενοχλούν αυτοπροσώπως; Γυρνάμε την πλάτη. Δεν έχουμε ανάγκη την αρνητική ενέργεια κανενός, ειδικά αυτή την τόσο μπερδεμένη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως φροντίζουμε κι εμείς να μην γινόμαστε ο "τοξικός συνάδελφος". Α, και αποφεύγουμε το κουτσομπολιό.

Κάνουμε τις αλλαγές που μπορούμε

Που, εντάξει... Αντικειμενικά, κάποιος που δουλεύει ως υπάλληλος για κάποιον άλλο, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει αλλαγές στις συνθήκες εργασίας του. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την ημέρα μας λίγο πιο εύκολη. Ειδικά από την στιγμή που ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να προλάβουν ένα burnout που θα μας βγάλει εκτός για πολύ περισσότερο καιρό.

Φτιάχνουμε τον χώρο εργασίας μας όπως μας βοηθά καλύτερα

Είστε άτομο που δουλεύει καλύτερα σε ένα γραφείο με τα απολύτως απαραίτητα; Ή μήπως είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν να έχουν διάφορα πραγματάκια στο χώρο που δουλεύουν για να τον κάνουν πιο προσωπικό; Όποια και να είναι η προτίμησή σας, αυτή η επιλογή θα σας βοηθήσει να συγκεντρώνεστε. Και ισχύει για την τηλεργασία, ίσως περισσότερο από τη δουλειά στο γραφείο: Προσέξτε το γραφείο σας στο σπίτι να το έχετε στήσει με τρόπο που να μπορείτε να δουλέψετε άνετα και χωρίς να σας αποσπάται η προσοχή.

Προσέχουμε την άνεσή μας

Σωστή στάση του σώματος. Ψηλά το κεφάλι. Όχι πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη χωρίς διάλειμμα, και πάντα ανά μία-δύο ώρες, μερικές διατάσεις για να ξεπιαστούμε. Επίσης, ένα υποπόδιο μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς