Επιστήμονες του University of Granada, ανακάλυψαν ότι η λήψη καφεΐνης  (ισοδύναμης με ένα δυνατό καφέ) μισή ώρα πριν την αερόβια άσκηση αυξάνει σημαντικά το ρυθμό καύσης λίπους. Ανακάλυψαν επίσης ότι αν η άσκηση γίνεται το απόγευμα, η επίδραση της καφεΐνης είναι εντονότερη σε σχέση με το πρωί.

Δεκαπέντε άντρες έλαβαν μέρος στην έρευνα ολοκληρώνοντας τεστ άθλησης 4 φορές με διαλείμματα 7 ημερών. Λάμβαναν 3 mg/kg καφεΐνης έναντι placebo στις 8 το πρωί και στις 5 το απόγευμα.

Οι συνθήκες πριν από κάθε άσκηση ήταν αυστηρά καθορισμένες και υπολογιζόταν  η οξείδωση λίπους κατά την άσκηση.

Ο Francisco J. Amaro, εξηγεί ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη καφεΐνης 30 λεπτά πριν την αερόβια άσκηση αυξάνει τη μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκειά της, άσχετα από την ώρα της ημέρας. Η ύπαρξη ημερήσιας παραλλαγής στην οξείδωση λίπους κατά την άσκηση επιβεβαιώθηκε και οι αξίες ήταν υψηλότερες το απόγευμα σε σχέση με το πρωί για ίσες ώρες νηστείας.

Tα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση λίπους κατά την πρωινή άσκηση με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται χωρίς την πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε [εγκύκλιος υπουργείου Υγείας]
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου