Όλοι έχουμε ζήσει μέρες που θα μπορούσαν να έχουν πάει πολύ καλύτερα αν απλώς είχαμε δέκα λεπτά παραπάνω για τον εαυτό μας. Για να πάρουμε μια ανάσα, για να ξεσπάσουμε, για να αδειάσουμε το κεφάλι μας... Δεν έχει σημασία τι κάνουμε στον δικό μας χρόνο, επειδή... Επειδή είναι δικός μας. Και σκοπεύουμε να τον απολαύσουμε πολύ εγωιστικά, επειδή κάποιες φορές είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να μην καταστραφεί εντελώς η μέρα μας.

Και ευτυχώς έχουμε αρκετούς τρόπους για να ξεκλέβουμε λίγο παραπάνω χρόνο.

Ξεκινάμε από το κρεβάτι

Αν η πρώτη σκέψη με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι είναι κάτι απογοητευμένο, κάποια βρισιά ίσως, αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Και θα ήταν καλή ιδέα για λίγο καιρό να πιέζετε τον εαυτό σας να ξεκινά την ημέρα του με μια καλή σκέψη. Σκεφτείτε κάτι καλό που θέλετε να γίνει σήμερα και φανταστείτε την ικανοποίησή σας μόλις το πετύχετε.

Ο καφές γιατί να μην είναι ιεροτελεστία;

Είτε το τσάι, είτε και το πρωινό. Αντί να κοιτάξετε αμέσως το κινητό ή να διαβάσετε ειδήσεις με τον καφέ σας, πάρτε πέντε λεπτά για να απολαύσετε όντως τη στιγμή. Μην ξεκινάτε την ημέρα με οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα πέρα από το "έχω πέντε λεπτά ηρεμίας, και αυτός ο καφές είναι πολύ καλός".

Αν έχετε παιδί...

...ποτέ δεν είναι αργά για να του μάθετε την αξία του προσωπικού χρόνου. Με σωστό, ευγενικό χειρισμό και λίγη υπομονή, το παιδί σας μπορεί να μάθει να σέβεται όταν του λέτε πως για πέντε λεπτά θα καθήσετε μόνοι. Πόσο μάλλον, θα μεγαλώσετε έναν ενήλικα με πολύ υγιή αίσθηση ορίων.

Ακόμα ένας λόγος για γυμναστική

Κανείς δεν πρόκειται να ενοχλήσει, ή να επιμείνει όταν ακούσει "κάνω γυμναστική τώρα, σε δέκα λεπτά". Και υποθέτουμε δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αυτό είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα από τα εκπληκτικά οφέλη που έχει η γυμναστική, σωστά;

Οι ασκήσεις αναπνοής ίσως αξίζουν μια προσπάθεια

Για την ακρίβεια, ίσως αξίζουν πέντε με δέκα προσπάθειες. Όπως και ο διαλογισμός, δεν πρόκειται να παρουσιάσουν κάποιο αποτέλεσμα από την πρώτη φορά. Σιγά-σιγά, όμως, μαθαίνουμε να εκτιμούμε αυτό το όμορφο εγκεφαλικό μούδιασμα που προσφέρουν αυτές οι δύο δραστηριότητες. Ακόμα καλύτερα, είναι ένα μούδιασμα 100% ελεγχόμενο, φυσικό, υγιές και μη εθιστικό. Ο εγκέφαλός μας το λατρεύει.

Στο μπάνιο

Το γεγονός ότι το ντους είναι από τα πιο χαλαρωτικά δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, το γνωρίζουμε όλοι. Μέσα στην καραντίνα, καλό είναι να του το θυμίζουμε πιο συχνά, όμως. Επίσης, για τις λίγες και ξεχωριστές φορές που το επιτρέπει ο χρόνος, ένα αφρόλουτρο είναι ό,τι πρέπει.

Πέντε λεπτά στο αυτοκίνητο

Ξανά, αυτή είναι μια συμβουλή που έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει θλιβερές εικόνες - η Ανέτ Μπένινγκ να κλαίει στο αυτοκίνητό της στο American Beauty, ας πούμε. Και, ξανά, εμείς θα πούμε ότι όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας, και το να καθίσετε πέντε λεπτά στο αυτοκίνητό σας αφού έχετε φτάσει στον προορισμό σας για να ακούσετε λίγη μουσική ή να χαλαρώσετε, ακούγεται 100% υγιές.

Αν είστε πιο εξωστρεφής...

...αφιερώστε πού και πού μέσα στην ημέρα σας λίγα λεπτά για να μιλήσετε με κάποιον φίλο στο chat ή μέσω βιντεοκλήσης. Θα σας δώσει εκείνη την μικρή ένεση ενέργειας που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]