Αν θέλετε να προσθέστε περισσότερη αερόβια άσκηση στο πρόγραμμά σας, αλλά σκέφτεστε επίσης να επενδύσετε σε κάποιο όργανο για το σπίτι, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε στο δίλημμα "Ποδήλατο ή διάδρομος;"

Και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε. Επειδή και τα δύο έχουν διαφορετικά οφέλη, και μπορούν να εξυπηρετήσουν εξίσου καλά, βάσει των προσωπικών μας αναγκών.

Τι συμβαίνει με τις θερμίδες;

Μπορούμε να κάψουμε πολλές θερμίδες και στα δύο μηχανήματα. Υπάρχει όμως η πιθανότητα στον διάδρομο να καίμε λίγο περισσότερες, για τον απλό λόγο ότι είμαστε όρθιοι, συνεπώς στηρίζουμε το βάρος του σώματός μας. Αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτο, επειδή με υψηλότερη αντίσταση στα πετάλια, και το ποδήλατο μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε αρκετές θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, το πόσες θερμίδες θα καούν εξαρτάται και από πράγματα όπως το βάρος και η ηλικία, συνεπώς δεν είναι και τόσο ο παράγοντας που πρέπει να σας απασχολεί στο αν θα αγοράσετε το ένα ή το άλλο.

Η φυσική σας κατάσταση

Πρέπει να σκεφτείτε ποιο όργανο γυμναστικής θα ήταν καλύτερο για τον δικό σας οργανισμό. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από αρθρίτιδα στα γόνατα ίσως θα ήταν καλύτερο να επενδύσει σε ένα ποδήλατο, παρά στον διάδρομο. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που έχουν προβλήματα στα πέλματα - κάτι που μπορεί να αντιμετωπίζουν και οι διαβητικοί. Σε γενικές γραμμές, το ποδήλατο είναι ιδανικό για μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς επιτρέπει να καίτε θερμίδες και να αυξάνετε τους παλμούς της καρδιάς, χωρίς όμως να καταπονείστε.

Τι στόχο έχετε;

Θέλετε να κάνετε χαλαρή γυμναστική πιο τακτικά; Να χάσετε λίπος από την κοιλιά; Ο διάδρομος θεωρείται καλύτερος για χάσιμο λίπους, ενδυνάμωση της καρδιάς και καλύτερη τόνωση στους μυς. Το ποδήλατο, από την άλλη, προσφέρει περισσότερη εκγύμναση στους γλουτούς και τα πόδια. Αν προπονείστε για μαραθώνιο και θέλετε να αυξήσετε τις αντοχές σας, ο διάδρομος είναι καλύτερη επιλογή. Αν θέλετε απλώς να διατηρείστε σε καλή φυσική κατάσταση, προτιμήστε ποδήλατο.

Το ζήτημα του χώρου

Προφανώς, το ποδήλατο είναι πολύ πιο εύκολο να χωρέσει σε ένα διαμέρισμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μπορείτε να το στριμώξετε μαζί με άλλα πράγματα. Ο διάδρομος προτείνεται μόνο αν έχετε αρκετό χώρο να του αφιερώσετε.

Κόστος

Όσον αφορά το κόστος, ένα ποδήλατο μάλλον θα στοιχίσει λιγότερο σε σχέση με έναν διάδρομο. Και τα δύο όργανα, όμως, είναι ακριβά και αποτελούν επένδυση. Συνεπώς, μην τα αγοράσετε αν δεν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε σε βάθος χρόνου.

Στο τέλος, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να συνεχίσετε να γυμνάζεστε με το όργανο που αγοράσατε, αλλά και να σας ευχαριστεί. Ακόμα και η καλύτερη μορφή γυμναστικής δεν πρόκειται να σας ενδιαφέρει για πολύ καιρό αν δεν σας φτιάχνει παράλληλα και το κέφι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ