Σχεδόν 1 στους 4 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχει κατάθλιψη ή άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Aσθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα θέματα ψυχικής υγείας τα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με όσους είχαν καρκίνο.

Ο Dr. Mark Luedde του Cardiological Group Practice, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεγαλύτερη στήριξη με τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη συνδυαστική εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους,  τα 5 χρόνια μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή καρκίνου.

Η ανάλυση περιέλαβε ενήλικες με αρχική διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, καρκίνου μαστού, προστάτη ή πεπτικού.

Συμμετείχαν 96.772 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια,  21.261 με καρκίνο μαστού,  16.478 με καρκίνο προστάτη και 29.479 με καρκίνο οργάνων του πεπτικού,

Εντός 5 ετών μετά τη διάγνωση, το 23.1% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είχε εμφανίσει κατάθλιψη ή άγχος σε σύγκριση με 25.7%, 22.1%, και 15.0% ασθενών με καρκίνο μαστού, πεπτικού και προστάτη.

Συγκριτικά με τον καρκίνο, ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή κατάθλιψης.

Ο κίνδυνος κατάθλιψης ή άγχους σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ήταν  66% υψηλότερος σε σχέση με τον καρκίνο προστάτη και 17% υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν γαστρεντερικό καρκίνο.

Κίνδυνοι κατάθλιψης και άγχους ήταν παρόμοιοι μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και καρκίνο μαστού.

Στις 4 ομάδες η εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους αυξανόταν συνεχώς στα 5 χρόνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση