Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σκεφτούμε την ενσυνειδητότητα και τα οφέλη που μπορεί να έχει στην ψυχική μας υγεία. Υπάρχει και ένας μεγάλος λόγος που μας αποτρέπει από το να το κάνουμε: Τις περισσότερες φορές ακούγεται κάπως άσκοπο ή υπερβολικά ασαφές.

Θέλουμε να πούμε, είναι όντως ωραία παρομοίωση να βάλουμε ένα σοκολατάκι στο στόμα μας και να το αφήσουμε να λιώσει, όσο εμείς απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της γλυκιάς γεύσης. Στην ουσία, αυτό είναι η ενσυνειδητότητα: το να μπορούμε να απολαύσουμε τις μικρές στιγμές της ζωής.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς μας δεν έχει χρόνο να κάνει αυτό με το σοκολατάκι. Επίσης, το σοκολατάκι είναι συνήθως η επιβράβευσή μας επειδή σκοτωθήκαμε στη δουλειά εκείνη την μέρα, και θα θέλαμε να το απολαύσουμε σαν μια μικρή ναπάλμ ευτυχίας, και όχι για δέκα ήρεμα λεπτά ενώ παίρνουμε βαθιές ανάσες.

Και τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται. Επειδή η ενσυνειδητότητα μπορεί να εφαρμοστεί στα πάντα, αρκεί να αλλάξουμε λιγάκι τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Για του λόγου το αληθές, έχουμε παραδείγματα για κάθε ηλικία.

Για ενήλικες

  • Το περπάτημα είναι ο πιο απλός τρόπος. Βγείτε μια βόλτα απλώς για να περπατήσετε. Οι σκέψεις σας - όποιες κι αν είναι - θα βρουν πιο εύκολα τρόπο να τακτοποιηθούν όσο το σώμα είναι προσηλωμένο σε μία άλλη δραστηριότητα.
  • Οδηγείτε; Τότε μάλλον έχετε νιώσει εκείνη την τέλεια ηρεμία πίσω από το τιμόνι. Συμβαίνει επειδή όλο το είναι σας εκείνη την στιγμή συγκεντρώνεται στην οδήγηση και στην προσοχή στον δρόμο, με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο να γίνεται μια γερή γενική καθαριότητα.
  • Όποτε έχετε να κάνετε μια συγκεκριμένη δουλειά, κάντε αυτήν και μόνο αυτήν μέχρι να τελειώσει, χωρίς να σας αποσπάσει κάτι την προσοχή. Συγχαρητήρια, ηρεμήσατε και επειδή η προσοχή σας επικεντρώθηκε για λίγο κάπου, αλλά και επειδή τώρα έχετε μία λιγότερη δουλειά να κάνετε.
  • Τρώτε αργά. Πέρα από το σωματικό κομμάτι, που αν φάτε γρήγορα, θα καταναλώσετε περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεστε και θα βαρύνετε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποσυμπιέσετε λίγο το στρες της ημέρας - και, ναι, να απολαύσετε τη γεύση του φαγητού. Το φαγητό πρέπει να είναι και απόλαυση.

Για παιδιά

  • Διάφορα παιχνίδια μπορούν να περάσουν στο παιδί με αρκετά εύκολο τρόπο την αξία του να εστιάζεις την προσοχή σου σε αυτό που κάνεις πλήρως, ώστε να βρίσκεις ηρεμία από αυτό. Ξεκινήστε παίζοντας τον μίμο, κάνοντας αργές κινήσεις με το σώμα σας, και λέγοντας στα παιδιά να σας μιμηθούν.
  • Θυμάστε την τέλεια αίσθηση που είχατε ως παιδιά, όταν φτιάχνατε σαπουνόφουσκες; Μπορείτε να σκεφτείτε καν σαπουνόφουσκες χωρίς να χαμογελάσετε; Για να είμαστε ειλικρινείς, ίσως έπρεπε να βάλουμε αυτή την συμβουλή στο κομμάτι με τους ενηλίκους, καθώς οι σαπουνόφουσκες τους κάνουν όλους χαρούμενους.
  • Το διάβασμα είναι, επίσης, ένας τέλειος τρόπος για το παιδί να εκτιμήσει τον χρόνο χαλάρωσης. Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, διαβάζετέ του συχνά ιστορίες. Έχει ανακαλυφθεί πως αυτό βοηθά και στην ανάπτυξη των νοητικών του δεξιοτήτων.
  • Αν είστε από τους ανθρώπους που αγαπούν τα παζλ, δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τι επίδραση μπορεί να έχει ένα παζλ στον εγκέφαλο. Δοκιμάστε το, μπορεί να λειτουργήσει και για εσάς.

Για εφήβους

  • Ακόμα και στους πιο επαναστάτες χωρίς αιτία του κόσμου μπορείς να διδάξεις την αξία του να χαλαρώνεις. Η καλύτερη ιδέα για γονείς είναι να περάσουν χρόνο με το έφηβο παιδί τους ακούγοντας μουσική. Ακούστε (και προσπαθήστε να καταλάβετε) τη μουσική που αγαπάει το παιδί σας, και μοιραστείτε μαζί του μουσική από τα δικά σας εφηβικά χρόνια. Πέρα από το συναισθηματικό δέσιμο, θα έχετε μάλλον περάσει και δύο ώρες χωρίς στρες.
  • Γυμναστική. Αν περιμένατε ότι δεν θα εμφανιζόταν η γυμναστική σε αυτό το κείμενο... είναι κρίμα, επειδή η αγχολυτική της δράση είναι κλινικά επιβεβαιωμένη και έχει μελετηθεί από κάθε πλευρά. Επίσης, η γυμναστική ως καλή, καθημερινή συνήθεια (και όχι ως αγγαρεία) ξεκινά από αυτές τις ηλικίες.

*Αν το παιδί σας έχει εκφράσει καλλιτεχνικές ανησυχίες, μιλήστε μαζί του για αυτές, αλλά και για το πώς αισθάνεται όταν δημιουργεί. Είναι μια διαδικασία που προκαλεί ηρεμία και καθαρότερη σκέψη;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;