Διατροφή που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της εγκεφαλικής υγείας, φαίνεται να ωφελεί ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές του  Icahn School of Medicine στο Mount Sinai εξέτασαν 185 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με πολλαπλή σκλήρυνση τα προηγούμενα 5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και απάντησαν σε ερωτηματολόγια.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από τις ‘’καλές’’ τροφές από πρόγραμμα δίαιτας για την υγεία του εγκεφάλου- δίαιτα MIND- και λιγότερες ‘’κακές’’ έτειναν να έχουν περισσότερο διατηρήσιμο ιστό στον θάλαμο του εγκεφάλου.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Dr. Ilana Katz Sand, επίσης ανακάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και λιγότερων βλαβών στον εγκέφαλο από πολλαπλή σκλήρυνση. Η κατανάλωση ωμέγα -3 λιπαρών από ψάρια, επίσης είχε οφέλη στον εγκέφαλο.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.

Στις ‘’καλές τροφές’’ περιλαμβάνονται τα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια και σε αυτές που θεωρούνται ‘’κακές’’, τα τηγανιτά, το βούτυρο, το τυρί, το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας και τα γλυκά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό MS and Related Disorders.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα