Η προστασία της καλής υγείας της καρδιάς μας είναι αναγκαία, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Εκτός από την τακτική γυμναστική και το να μην καπνίζουμε, η διατροφή μας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στο να λειτουργεί η καρδιά μας όσο καλύτερα γίνεται.

Οι παρακάτω τροφές έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιά μας, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, και αξίζουν μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Μυρωδικά και βότανα

Είναι πολύ καλά όχι μόνο για να νοστιμίζουν το φαγητό, αλλά και για να τα χρησιμοποιούμε αντί για αλάτι και λίπος. Πολλά από αυτά προσφέρουν και μικρές δόσεις αντιοξειδωτικών.

Μαύρα φασόλια

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά και μαγνήσιο, το οποίο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, διευκολύνοντας τη δουλειά της καρδιάς μας.

Κόκκινο κρασί

Αν δεν το παρακάνουμε και δεν πίνουμε περισσότερο από ένα-δύο ποτήρια, το κόκκινο κρασί περιέχει την ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών.

Σολομός

Είναι εκπληκτική τροφή για την καρδιά μας, επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών ω3, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς (μεταξύ πολλών, πολλών ακόμα πραγμάτων). Το ίδιο ισχύει για ψάρια όπως ο τόνος, η σαρδέλα, οι αντζούγιες και το σκουμπρί.

Ελαιόλαδο

Όταν το καταναλώνουμε ωμό και σε μικρές δόσεις (μια κουταλιά στην σαλάτα μας, για παράδειγμα), το ελαιόλαδο είναι από τους καλύτερους συμμάχους της υγείας μας. Τα καλά του λιπαρά προστατεύουν την καρδιά μας.

Καρύδια

Από άποψη περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, τα καρύδια είναι από τους βασιλιάδες των ξηρών καρπών. Εκτός από μεγάλες ποσότητες λιπαρών ω3, περιέχουν φυτικές ίνες και μπόλικη φυτική πρωτεΐνη. Τα αμύγδαλα είναι εξίσου καλή επιλογή.

Ενταμάμε

Τα ενταμάμε είναι τα φασολάκια σόγιας, που τα βρίσκουμε πολλές φορές ως ορεκτικό σε ασιατικά εστιατόρια. Είναι γεμάτα με πρωτεΐνη και έχει φανεί από μελέτες ότι μειώνουν τα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης. Το τόφου είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν σόγιας που έχει επίσης παρόμοια οφέλη.

Πορτοκάλια

Είναι ωφέλιμα για την καρδιά, επειδή περιέχουν την ουσία πηκτίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης του οργανισμού. Επιπλέον, είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση.

Κριθάρι

Το κριθάρι αποτελεί πιο υγιεινή εναλλακτική για το ρύζι, καθώς περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βρώμη

Είναι από τα καλύτερα δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό. Προσφέρει τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών και είναι κατάλληλη και για διαβητικούς.

Λιναρόσπορος

Είναι πολύ καλή προσθήκη στις σαλάτες, στο πρωινό, σε ομελέτες και πρακτικά όπου μπορείτε να φανταστείτε. Είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές λιπαρών ω3. Προσοχή, όμως: Καταναλώστε τον μόνο κοπανισμένο, επειδή αλλιώς δεν θα απορροφήσετε όλα του τα θρεπτικά συστατικά.

Κεράσια και μύρτιλα

Τώρα ειδικά, που είναι η εποχή τους, αξίζουν θέση στο τραπέζι μας καθημερινά. Τα κεράσια και τα βύσσινα περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία μας. Ακόμα καλύτερη πηγή για ανθοκυανίνες, όμως, είναι τα μύρτιλα, που περιέχουν και μια γερή δόση φυτικών ινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη