Ο ρόλος των ιατρικών συλλόγων (Ι.Σ.) της χώρας είναι να αποτελούν τους επίσημους συμβούλους της πολιτείας στα θέματα που αφορούν το ιατρικό σώμα. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ως τέτοια η λειτουργεία τους διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Βέβαια, το σύνηθες είναι να διατυπώνουν οι Ι.Σ. προτάσεις για τα θέματα που τους αφορούν και είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αλλά οι προτάσεις αυτές να μην αξιοποιούνται στη συνέχεια από την πολιτεία, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις πρώτα λαμβάνει τις αποφάσεις της και μετά ζητά τη γνώμη των Ι.Σ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο σχεδιασμός των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), που έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των γιατρών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας οι Ι.Σ. συστρατεύθηκαν αμέσως στην εθνική προσπάθεια, προσφέροντας εθελοντές γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και μιλώντας δημοσίως για αντιδημοφιλή θέματα, εκτιθέμενοι σε αντιδράσεις και λεκτικές επιθέσεις: την ανάγκη καθολικής χρήσης της μάσκας, την ανάγκη να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, την ανάγκη να τηρήσουμε τα lockdowns και την ανάγκη εμβολιασμού απ’ όλους.

Οι γιατροί είμαστε θερμοί θιασώτες του εμβολιασμού και έχουμε στηρίξει την «Ελευθερία» με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και τοπικές δράσεις Ι.Σ. σε όλη την Ελλάδα. Οι ενημερώσεις των περισσότερων Ι.Σ. στα μέλη τους, τόσο για την ανάγκη ατομικού εμβολιασμού όσο και για τις συστάσεις προς τους ασθενείς, ήταν συνεχείς και ανάλογες με τα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώνονται παγκοσμίως.

Οι Ι.Σ. της χώρας και τα μέλη τους βγήκαν μπροστά στις τοπικές κοινωνίες και βοήθησαν στην εμπέδωση από τους πολίτες του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε. Αλλά έκαναν και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας όποτε η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει του ελέγχου.

Σημαντικό είναι, τέλος, να επισημάνω ότι οι πολίτες δεν πρέπει να επιλέγουν τις ανεπίσημες και προσωπικές τοποθετήσεις έναντι των επίσημων στα θέματα που αφορούν την πανδημία, τα μέτρα προφύλαξης και τους εμβολιασμούς. Τους καλώ να θυμούνται ότι στο διαδίκτυο οι πληροφορίες είναι ανεξέλεγκτες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να επιλέγουμε έγκυρες ιστοσελίδες και επίσημα κέντρα πληροφόρησης και να μη στηρίζουμε τις αποφάσεις μας στις δηλώσεις «ειδικών» και μη, των οποίων δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε την επιστημονική αξιοπιστία αλλά ούτε και την ψυχική ισορροπία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]