Η χθεσινή κλήση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του γιατρού Φαίδωνα Βόβολη, που διοργανώνει συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων στην Αθήνα, έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ανάλογων διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου που έχουν ξεκινήσει Ιατρικοί Σύλλογοι στην περιφέρεια κατά γιατρών που διατυπώνουν δημόσια αντιεπιστημονικές απόψεις για την πανδημία και τα εμβόλια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τον καρδιολόγο σε ακρόαση την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να εισηγηθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο την προσωρινή αναστολή άσκησης του ιατρικού του επαγγέλματος, επειδή - όπως αναφέρεται στην κλήση - από την συμπεριφορά και τις ενέργειές του "ενδεχόμενα υφίσταται κίνδυνος και ανάγκη προστασίας για τη δημόσια υγεία".

Την αρχή έκανε πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος επέβαλλε χρηματική ποινή, ύψους 3.000 ευρώ, σε γυναικολόγο της πόλης. Η τελευταία με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καλούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν διαταραχές στο DNA και επηρεάζουν την ικανότητα των γυναικών να τεκνοποιήσουν.

Ακολούθησαν οι αντίστοιχοι Σύλλογοι στη Μαγνησία και στην Άρτα, που κίνησαν κι αυτοί πειθαρχικές διαδικασίες κατά τεσσάρων γιατρών που έχουν διατυπώσει ακραίες απόψεις κατά των εμβολίων, με ορισμένους μάλιστα να διεκδικούν ρόλο μπροστάρη στα τοπικά αντιεμβολιαστικά κινήματα. Στη Χίο, ο Ιατρικός Σύλλογος απηύθυνε αυστηρές συστάσεις σε γιατρό του νοσοκομείου του νησιού, που φέρεται ότι προσπάθησε να αποτρέψει εμβολιασμό 20χρονης, προειδοποιώντας τη μητέρα της για σοβαρές επιπτώσεις στη δυνατότητά της να τεκνοποιήσει, ενώ και στη Φωκίδα έχουν απευθυνθεί προς το παρόν συστάσεις προς πέντε γιατρούς.

Ανάλογες διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν και στους μεγάλους Ιατρικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έπειτα και από τις σχετικές προτροπές της προέδρου της ΕΙΝΑΠ και του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ματίνας Παγώνη, αλλά και τα σαφή μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των αντιεμβολιαστών γιατρών, κάνοντας λόγο για "τσαρλατάνους".

Πώς η Λάρισα έδωσε το παράδειγμα

Η επίμαχη ανάρτηση της γυναικολόγου είχε προκαλέσει αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας και στην κοινωνία της πόλης. Ο Ιατρικός Σύλλογος παρενέβη άμεσα και κίνησε τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και συγκεκριμένα των διατάξεων που αφορούν την παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις, που κλονίζουν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (φωτογραφία), το πήρε πάνω του, με στόχο να σταλεί άμεσα το μήνυμα.

"Οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν δύο δυνατότητες πειθαρχικού ελέγχου: μία μέσω του μικρού και ευέλικτου πειθαρχικού του προέδρου και το κανονικό πειθαρχικό συμβούλιο του συλλόγου. Στην πρώτη περίπτωση, ο πρόεδρος καλεί το μέλος σε απολογία και έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ποινές από απλή επίπληξη ως πρόστιμο μέχρι 5.000 ευρώ. Το Πειθαρχικό έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο ως 20.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ως δύο ετών", εξηγεί στο iatronet ο κ. Γιαννακόπουλος και προσθέτει: "επέλεξα την πρώτη λύση για να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και να προκύψει όφελος υπέρ του εμβολιασμού. Έπρεπε να γίνει με αυτόν τον τρόπο για να σταλεί το μήνυμα. Αλλιώς, θα φτάναμε στα Χριστούγεννα".

Η γιατρός έχει υποβάλλει ένσταση κατά του προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ, που της επιβλήθηκε, ζητώντας όπως έχει δικαίωμα να κριθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο. Αν και η απόφαση του τελευταίου δεν την ικανοποιεί μπορεί να προσφύγει και στο Ανώτατο Πειθαρχικό του ΠΙΣ.

Μαγνησία: Δύο γιατροί στο "μικροσκόπιο"

Παθολόγος με ιδιωτικό ιατρείο στον Βόλο μίλησε πρόσφατα σε σύναξη τοπικού θρησκευτικού σωματείου και όπως ακούγεται από βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο υποστήριξε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια διαδικασία χειραγώγησης των πληθυσμών, μέσω του φόβου, ώστε να δεχτούν το εμβόλιο. Μίλησε για κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από τότε που κυκλοφόρησαν τα εμβόλια, ενώ αναφέρθηκε σε περιστατικό γυναίκας, που έβαλε σε …απομόνωση τον άντρα της γιατί έκανε κρυφά το εμβόλιο (!) και του τηλεφώνησε για οδηγίες. "Με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει, ο άνδρας μου έκανε το εμβόλιο χωρίς να με ρωτήσει. Εγώ κινδυνεύω; Ε, λέω, ο Θεός γνωρίζει", είπε.

Ο ίδιος έχει κληθεί για εξηγήσεις, όπως και ένας ακόμη γιατρός του Βόλου, ο οποίος έχει καταγγελθεί επώνυμα και εγγράφως από ασθενή. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη διάρκεια επίσκεψης μετέφερε αντιεπιστημονικές απόψεις για τον ιό και για τα εμβόλια που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του γιατρού.

Όπως είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμιος Τσάμης (φωτογραφία), σε αντίθεση με τη Λάρισα, εδώ επιλέχθηκε η διαδικασία ελέγχου μέσω του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

"Βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο, αυτό της παροχής εξηγήσεων σε μέλος του πειθαρχικού που έχει οριστεί από το ΔΣ σε αυτό το ρόλο. Ο τελευταίος θα καταθέσει την εισήγηση και τις προτάσεις του στο Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο στην επόμενη φάση θα αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι παραπομπή των συναδέλφων στο πειθαρχικό", ανέφερε.

Άρτα: Δύο γιατροί του νοσοκομείου σε απολογία

"Τον κορωνοϊό τον έφτιαξαν για να φτιαχτεί και το εμβόλιο". "Το εμβόλιο έχει ως στόχο την καταστροφή του ανθρώπου και τη μείωση του πληθυσμού". "Το εμβόλιο δεν παρέχει καμία ανοσία, οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους έχουν τα ίδια αντισώματα".

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, και άλλα πολλά, ειπώθηκαν από παιδίατρο του νοσοκομείου Άρτας στη διάρκεια συνέντευξής του σε τοπικό μέσο ενημέρωσης (arta2day). Λίγες μέρες μετά, άλλος γιατρός του νοσοκομείου, χειρουργός, έδωσε το παρόν σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο κέντρο της πόλης και πήρε τον λόγο, διατυπώνοντας με τη σειρά του αντιεπιστημονικές απόψεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας κάλεσε και τους δύο σε απολογία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη, αλλά μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκηρύσσει ως αντιεπιστημονικές, ανυπόστατες και επικίνδυνες τις συγκεκριμένες απόψεις, ενώ απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες για εμβολιασμό.

"Την επόμενη μέρα της συγκέντρωσης των αντιεμβολιαστών και των απόψεων που διατύπωσε ο συνάδελφος, ακυρώθηκαν 25 εμβολιασμοί στο νοσοκομείο", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ευάγγελος Χαρμπής (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "Ευτυχώς, η παρέμβασή μας είχε αποτέλεσμα και ήδη τα ραντεβού άρχισαν να αυξάνονται πάλι, μετά την ανακοίνωση. Οι συνάδελφοι από την πλευρά τους άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι κάνουν και να τα παίρνουν πίσω. Ήδη, ο ένας λέει πως δεν είναι κατά των εμβολίων, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας".

Χίος: Συστάσεις και αυστηρό μήνυμα

Πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό τύπο ("Πολίτης") μετέφερε καταγγελία γυναίκας, που πήγε στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου μαζί με την 20χρονη κόρη της για να εμβολιαστούν. Στον προθάλαμο, σύμφωνα με την καταγγελία, την πλησίασε γιατρός και τη ρώτησε αν σκέφτηκε καλά πριν φέρει το παιδί της στο νοσοκομείο για να εμβολιαστεί, προειδοποιώντας την πως αργότερα δεν θα μπορεί να κάνει παιδί.

Ο ίδιος γιατρός είχε κάποια δραστηριότητα στο διαδίκτυο, με τη μορφή επικρότησης (like) αναρτήσεων αντιεμβολιαστών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με ανακοίνωσή του αποδοκίμασε τη διασπορά αντιεπιστημονικών απόψεων, ενώ κάλεσε για εξηγήσεις τον γιατρό. "Ο συνάδελφος διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο στη γυναίκα. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει εμβολιαστεί. Του απευθύναμε συστάσεις αναφορικά με τον δημόσιο λόγο του και του καταστήσαμε σαφές πως θα είναι άλλη η στάση μας αν υπάρξει νέα καταγγελία", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Μανάρας (φωτογραφία).

Φωκίδα: Συστάσεις προς το παρόν

Γιατροί στην Άμφισσα που τάσσονται κατά του εμβολιασμού, έχουν αναπτύξει κάποια δραστηριότητα, διατυπώνοντας δημόσια αυτές τις απόψεις στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αλλά και μέσω του διαδικτύου. Ο Ιατρικός Σύλλογος Φωκίδας έχει παρέμβει προληπτικά σε πρώτο στάδιο. "Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν έχουν προχωρήσει σε προτροπή προς τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, αλλά η δημόσια διατύπωση αντιεμβολιαστικών θέσεων δρα έμμεσα ως τέτοια προτροπή. Τους έχουμε απευθύνει συστάσεις, σε προσωπικό επίπεδο και όχι μέσω κάποιας διαδικασίας, ζητώντας τους να σταματήσουν να εκφράζονται με την ιδιότητα του γιατρού διατυπώνοντας αυτές τις θέσεις δημόσια. Πρόκειται για 4 - 5 συναδέλφους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα κινήσουμε πειθαρχική διαδικασία", ανέφερε στο iatronet ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Αθανασίου.