Καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας άρχισε να δείχνει τα δόντια του, με τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται σε υψηλά τετραμήνου και απειλητικά προς τα 5.000 ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, η πίεση στα νοσοκομεία κλιμακώνεται αργά και σταθερά. Οι νέες εισαγωγές σε κλινικές COVID αυξάνονται προοδευτικά σε κάθε εφημερία, με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξιτηρίων να διευρύνεται υπέρ των πρώτων, ενώ και στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει ξεπεράσει το 50% καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων μεγαλώνει καθημερινά. Τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ προετοιμάζονται ενόψει του Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας νέες κλινικές.

«Είναι μια εξέλιξη λίγο -πολύ αναμενόμενη. Δυστυχώς, η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα εδώ και δύο μήνες, είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοσή της και είναι λογικό να αυξάνονται τα κρούσματα. Όπως και στα προηγούμενα τρία κύματα, έτσι και στο τέταρτο, δυστυχώς, όταν έχουμε πολλούς ασθενείς οι οποίοι θετικοποιούνται, αυτό οδηγεί το 10% σε νοσηλείες και από αυτούς 1% οδηγείται και στη μονάδα», λέει στο iatronet ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Βασίλης Κώτσης.

Ο ίδιος βλέπει τις νέες εισαγωγές να αυξάνονται στις τελευταίες εφημερίες, ενώ το νοσοκομείο λαμβάνει τα μέτρα του. «Ανοίγουμε ήδη καινούργια κλινική για να καλύψουμε τις ανάγκες. Το 50% των νοσηλευόμενων είναι κάτω των 50 ετών, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους, σε ποσοστό περίπου 99% είναι ανεμβολίαστοι. Και στη ΜΕΘ αυξάνονται οι νοσηλείες σταδιακά, αν και δεν έχουμε την πίεση που είχαμε στα προηγούμενα κύματα».

Αυτοπεριορισμός μιας εβδομάδας μετά τις διακοπές

Ο καθηγητής εφιστά την προσοχή των νέων κυρίως ατόμων που βρίσκονται σε διακοπές και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, προκειμένου να μην υπάρξει έξαρση των νοσηλειών από τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει οικειοθελή καραντίνα των νέων πριν έρθουν σε επαφή με τους μεγαλύτερους.

«Πρέπει να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα από την πιθανή έκθεσή μας στον ιό ως την πιθανή μετάδοσή του, κυρίως σε ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Για παράδειγμα, πάμε διακοπές, ζούμε λίγο διαφορετικά, λίγο πιο χαλαρά. Αυτό μας δημιουργεί μια αυξημένη πιθανότητα να κολλήσουμε. Όταν γυρίσουμε, ας καθίσουμε μια εβδομάδα μόνοι μας, χωρίς να έρθουμε σε επαφή με τους μεγαλύτερους. Είτε έχουμε κάνει το εμβόλιο, είτε όχι. Και ας κάνουμε και ένα self  test πριν έρθουμε σε επαφή μαζί τους, για να είμαστε σίγουροι. Έτσι νομίζω πως μπορεί να περιοριστεί λίγο η κατάσταση το φθινόπωρο», επισημαίνει και προσθέτει: «Επίσης να μην κάνουμε τις συγκεντρώσεις που κάναμε πέρσι, όπως π.χ. αυτές του Οκτωβρίου του 2020 για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε όλες μας τις εκδηλώσεις από εδω και πέρα, μέχρι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού».

Φοβάμαι τις νέες μεταλλάξεις

Την Τετάρτη, 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν μόλις 31.085 εμβολιασμοί στη χώρα, λιγότεροι από το 1/3 όσων γίνονταν δύο μήνες πριν. Μάλιστα, στη μεγάλη τους πλειονότητα ήταν εμβολιασμοί δεύτερης δόσης (24.827), έναντι μόλις 8.076 εμβολιασμών πρώτης δόσης.

Ο κ. Κώτσης, χαρακτηρίζει ως «τειχάκι» ανοσίας αυτό που έχει επιτευχθεί ως σήμερα με την εμβολιαστική κάλυψη του μισού πληθυσμού της χώρας και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της συλλογικής ανοσίας.

«Είμαι απαισιόδοξος, γιατί παγκοσμίως αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τους εμβολιασμούς. Με την έννοια ότι δεν έχει κτιστεί παγκόσμιο τείχος ανοσίας. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, όπως της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μπορεί να έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό 50% έως 60% σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούνται εκεί όπου δεν υπάρχει καθόλου ανοσία. Φοβάμαι τις καινούργιες μεταλλάξεις που θα μου έρθουν απ΄ έξω. Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε στο επόμενο διάστημα, γιατί αυτό θα μας εμποδίσει να μπούμε σε κανονικότητα», τονίζει.

Ο ίδιος καλεί όσους είναι διστακτικοί να αναλογιστούν τη στάση των γιατρών που εμβολιάστηκαν πρώτοι, τον Ιανουάριο. «Δεν είναι δυνατό να πιστεύουν ότι εμείς οι ίδιοι θέλαμε να πάθουμε κακό. Εμείς που ξέρουμε το σύστημα από μέσα ότι δεν θα φροντίζαμε τον εαυτό μας. Το θεωρώ παράλογο να πιστεύει ο κόσμος ότι μπορεί να πάθει κάτι σημαντικό από το εμβόλιο. Σε εξαιρέσεις, μπορεί να γίνει κάτι, αλλά ο κανόνας είναι ότι η νόσος προκαλεί το πρόβλημα, όχι το εμβόλιο», επισημαίνει.

Αντίθετα, ευελπιστεί πως η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα βρει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στα COVID free αμφιθέατρα. «Πρόθεση όλων είναι το πανεπιστήμιο να ανοίξει κανονικά. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει το ερχόμενο δεκαπενθήμερο», λέει, προσθέτοντας πως στο Τμήμα Ιατρικής είναι ήδη εμβολιασμένο το 99% των φοιτητών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - 30 Σεπτεμβρίου
Είναι η αντισύλληψη μία αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση;
Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία - Η εντολή για τις συμβάσεις