Γνωρίζουμε ότι μέσα στο έντερό μας ζουν ορισμένοι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, για τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε. Η δράση τους διατηρεί την υγεία του εντέρου μας καλή, και τον μεταβολισμό μας λειτουργικό. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτοί οι μικροοργανισμοί ρυθμίζουν και σε τεράστιο βαθμό την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Για να διατηρούμε αυτόν τον… μικρόκοσμο υγιή, πρέπει να καταναλώνουμε προβιοτικά και πρεβιοτικά.

 Τι είναι, όμως, τα πρεβιοτικά;

Πρόκειται για βακτήρια. Είναι ουσίες που βρίσκονται σε φυτικές τροφές, τις οποίες δεν μπορούμε να χωνέψουμε. Στην ουσία, τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών – των βακτηρίων του εντέρου μας, δηλαδή. Με την σειρά τους, αφού τα καταναλώσουν, παράγουν ουσίες οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό μας.

 Και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε;

 Πράσινες μπανάνες

Οι άγουρες, πράσινες μπανάνες είναι καλή πηγή πρεβιοτικών. Περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο σε σχέση με τις ώριμες, το οποίο στο έντερο λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

 Βρώμη

Η βρώμη είναι εξαρετική πηγή φυτικών ινών – μεταξύ των οποίων το πρεβιοτικό β-γλυκάνη. Εκτός του ότι βελτιώνει την υγεία του εντέρου μας, έχει φανεί ότι έχει και πιθανή αντικαρκινική δράση.

Σκόρδο

Αν σας αρέσει η γεύση του σκόρδου, έχετε πλέον ακόμα έναν λόγο για να το αγαπάτε. Περιέχει το πρεβιοτικό ινουλίνη, η οποία βελτιώνει την λειτουργία του εντέρου, μειώνει την συσσώρευση λίπους, αλλά ρυθμίζει και την όρεξή μας για φαγητό.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα (αλλά και όλα τα μούρα γενικότερα) περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρεβιοτικών, και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε τα με γιαούρτι, που προσφέρει και μια γερή δόση προβιοτικών για το έντερό μας.

 Βύσσινα

Τα βύσσινα είναι ιδιαίτερα καλά για το έντερό μας, αλλά και για τον ύπνο μας – καθώς περιέχουν και μελατονίνη. Οι πολυφαινόλες στα βύσσινα είναι αυτές που λειτουργούν ως πρεβιοτικό.

 Φακές

Οι φακές όχι μόνο περιέχουν πολύ γερές δόσεις πρωτεΐνης και φυτικών ινών, αλλά και αρκετών πρεβιοτικών, μεταξύ των οποίων πολυφαινόλες.

Σπαράγγια

Περιέχουν την πρεβιοτική ίνα ινουλίνη, η οποία προστατεύει την υγεία του εντέρου μας, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και ινσουλίνης. Πέρα από αυτό, περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας