Νέα έρευνα του University of Kent και του University of Reading, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και η άσκηση μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ευτυχίας.

Αν και η σχέση μεταξύ τρόπου ζωής και ευεξίας έχει ανακαλυφθεί παλαιότερα, και συχνά χρησιμοποιείται στις εκστρατείες δημόσιας υγείας για την ενθάρρυνση υγιεινής διατροφής και άσκησης, νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Happiness Studies, δείχνουν ότι υπάρχει επίσης θετική αιτιατή σχέση από τον τρόπο ζωής στην ικανοποίηση από τη ζωή.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που ξεδιπλώνει την αιτιατή σχέση του πώς η ευτυχία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η άσκηση σχετίζονται, παρά γενικεύοντας έναν συσχετισμό.

Οι Dr Adelina Gschwandtner, Dr Sarah Jewell και Uma Kambhampati  με την έρευνά τους έδειξαν ότι μάλλον η κατανάλωση φρούτων κα λαχανικών και η άσκηση είναι αυτά που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και όχι το ανάποδο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να καθυστερούν την ικανοποίηση και να εφαρμόζουν αυτοέλεγχο παίζει σημαντικό ρόλο στην επίδραση των αποφάσεων τρόπου ζωής, που με τη σειρά τους επηρεάζουν θετικά την ευεξία.

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι οι άντρες φαίνεται να ασκούνται περισσότερο και οι γυναίκες να τρώνε πιο πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η Dr Gschwandtner δήλωσε ότι αν ο καλύτερος τρόπος ζωής δεν μας κάνει μόνο πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχείς, τότε πρόκειται για win-win κατάσταση.

Η Kambhampati δήλωσε ότι η νέα έρευνα λαμβάνει υπόψη την επίδραση 2 μετρήσεων του τρόπου ζωής-την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την άσκηση-στην ατομική ευεξία. Καθώς ο τρόπος ζωής πιθανόν είναι ενδογενής, διόρθωσαν για αυτό, χρησιμοποιώντας 2 διαστάσεις καθυστερημένης ικανοποίησης ως όργανα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από τα UK Understanding Society Data, που καλύπτουν 40.000 βρετανικά νοικοκυριά διαχρονικά.

Η έρευνα έδειξε ότι τα δυο όργανα καθυστερημένης ικανοποίησης είναι θετικά και σημαντικά στην επίδραση του τρόπου ζωής.

Στο στάδιο 2 ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και οι αθλητικές δραστηριότητες αυξάνουν την ικανοποίηση από τη ζωή αν και η επίδραση ποικίλλει μεταξύ αντρών και γυναικών.

Πηγές: University of Kent