Ήπια παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στους μαθητές, έπειτα από το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 91.152 μολύνσεις σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών. Ο αριθμός είναι κατά 20% μεγαλύτερος από εκείνον που είχε καταγραφεί μία μέρα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς (75.890).

Το ποσοστό της αύξησης, ωστόσο, δεν προκαλεί αλλαγή της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς ήταν ίδιο (20%) και πριν από την έναρξη των μαθημάτων (63.180 κρούσματα στις 19 Αυγούστου).

Σχολιαζοντας χθες το θέμα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως, 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

"Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου", είπε η κ. Παπαευαγγέλου, για να σημειώσει:

"Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους που τέλειωσαν οι διακοπές τους ή και λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%".

Χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το ότι - την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς - σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Σήμερα, όμως, το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 έως 11 και το 75% των εφήβων 12 με 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self-test.

"Με τη βοήθεια των self-test, 4 στα 5 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς απομονώνονται έγκαιρα μειώνοντας αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού τόσο στο ενδοσχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον", τόνισε η καθηγήτρια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα