'Ολα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν εταιρείες από το χώρο της υγείας, μπας και κάποτε καταφέρουν να μαζέψουν τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο. Δικαστικές περιπέτειες που κρατούν χρόνια... όπως η κολώνια και με αμφίβολο τελικά αποτέλεσμα. Το μόνο θετικό είναι, ότι σε περίπτωση που κερδίσουν τις δίκες, το Δημόσιο θα τους πληρώσει χρυσάφι, καθώς σε κάποια περίπτωση που ξέρουμε και μας την εμπιστεύτηκε ο επιχειρηματίας, το επιτόκιο τρέχει με 11%!

'Ομως είναι απορίας άξια τα παραπάνω γεγονότα, όταν από το 2016 η ΕΕ  ανέμενε τον μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου πέραν των 30 ημερών και από την άλλη, όταν σημαία του κράτους είναι να μπλοκάρουν τις ατιμολόγητες προμήθειες, μήπως και τελικά αυτή η αγορά  καταφέρει να λειτουργήσει ομαλά και με διαφάνεια.  

Υπό τη σκέπη των δυσμενών και παράνομων αυτών εξελίξεων, οι εταιρείες του κλάδου, κάτω από το  βάρος της υποχρηματοδότησης, είτε αποχωρούν σιγά-σιγά από την αγορά, είτε καταφεύγουν σε ένδικα μέσα και αγωγές.

Kαι κάπως έτσι, ένας επιχειρηματίας αποφάσισε πριν 4 χρόνια περίπου να διεκδικήσει οφειλές άνω των 350.000 ευρώ για ατιμολόγητες προμήθειες που είχε κάνει σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών την περίοδο 2014-2017.  Πρόκειται για υλικά που παραδόθηκαν μόνο με Δελτία Αποστολής, υπό τη διαδικασία του επείγοντος λόγω άμεσων νοσοκομειακών αναγκών –πχ έκτακτα χειρουργεία – χωρίς να έχουν τιμολογηθεί, αφού δεν προϋπήρχε η σχετική προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία που περιλαμβάνει τη διασφάλιση Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ). Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το ατόπημα των νοσοκομείων ψήφισε το 2019 τον Ν.4623 (ΦΕΚ Α’134) επιχειρώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα.  

Οπως μας είπε, "Δικαιωθήκαμε πρωτοδίκως, ακολούθησε έφεση την οποία κερδίσαμε ξανά, και παρά τις δικαστικές αποφάσεις αρνήθηκαν να πληρώσουν. Βγήκε τελεσίδικη εντολή πληρωμής από τρίτο δικαστήριο και μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι θα πληρωθούμε σε έναν χρόνο!  

'Ολα έχουν ένα όριο...

Ο Επιχειρηματίας αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης σε λογαριασμούς του νοσοκομείου, όμως πριν λίγο καιρό βγήκε απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών που αναφέρει : «Η αναγκαστική εκτέλεση για να ικανοποιηθεί χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. γίνεται με κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας αυτών. Αποκλείεται η κατάσχεση απαιτήσεων που πηγάζουν από έννομη σχέση δημοσίου δικαίου ή απαιτήσεων χρηματικού ή μη αντικειμένου το οποίο έχει ταχθεί για την άμεση εξυπηρέτηση ειδικού δημόσιου σκοπού». Παρόλα αυτά, η αρχική οφειλή που έχει να λαμβάνει ο επιχειρηματίας αυγατίζει συνεχώς, καθώς το επιτόκιο έτρεχε με 8,5%, εν συνεχεία με 10% και τώρα με 11%. 

Τα νοσοκομεία ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, εξαντλούν στο έπακρο τα ένδικα μέσα και χρειάζεται τελικά νέα δικαστική απόφαση για την έκδοση διαταγής πληρωμής, μας λέει ο επιχειρηματίας, τονίζοντας ότι ετοιμάζεται και πάλι για τις δικαστικές αίθουσες....
 
Τι ισχυρίζονται επιχειρηματίες

Τα κεντρικά νοσοκομεία των Αθηνών, Ευαγγελισμός και Ιπποκράτειο, τα οποία και πρωτοεφάρμοσαν την διαδικασία, με την υπόσχεση ότι σύντομα θα ακολουθήσει ΑΔΑ, χρωστούν παραγγελίες από τα μέσα του 2017, ύψους μερικών εκατομμυρίων.
Το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, έχει παραλάβει υλικά με ατιμολόγητες προμήθειες χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξασφαλίσει ΑΔΑ, ύψους αρκετών εκατομμυρίων από τον Φεβρουάριο του έτους 2018.
Το Γενικό Κρατικό Αθηνών χρωστάει παραγγελίες από το 2019.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή