Δραματικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τον Νοέμβριο, που θα παραπέμπει στη σφοδρότητα του δεύτερου και του τρίτου κύματος, παρά τον εμβολιασμό του 60% των πολιτών της χώρας, κάνει μιλώντας στο iatronet ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (φωτογραφία αριστερά). Από την πλευρά του ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος (φωτογραφία δεξιά), μεταφέρει την φωνή αγωνίας των γιατρών της πρώτης γραμμής για τις αντοχές του συστήματος, ενώ εκφράζει την απογοήτευσή του από τη στάση της πολιτείας.

Προβλέψεις σοκ

Σύμφωνα με το μοντέλο του καθηγητή Σαρηγιάννη, το οποίο είχε προβλέψει το ιστορικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, που καταγράφηκε χθες, η πορεία επιδείνωσης των δεικτών θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο, με περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Όπως αναφέρει στο iatronet, υπό τις προϋποθέσεις ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, ότι θα συνεχιστεί ο ρυθμός εμβολιασμού και ότι καιρικές συνθήκες θα ακολουθήσουν την πρόβλεψη του μοντέλου, που λαμβάνει υπόψη το μέσο όρο των τελευταίων ετών, προβλέπεται:

  • Αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου κρουσμάτων στα 4.000 στις 4 - 5 Νοεμβρίου (από τα 3.320 σήμερα) και στα 5.000 στις 14 με 16 Νοεμβρίου.
  • Αύξηση των διασωληνωμένων στους 410 στις 4 - 5 Νοεμβρίου (από 354 σήμερα) και περαιτέρω αύξησή τους στους περίπου 500 στα μέσα του μήνα και στους 600 στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
  • Οι θάνατοι, που σήμερα έχουν μέση τιμή 7ημέρου τους 37,7, προβλέπεται πως θα αυξηθούν στους 40 στις 11 Νοεμβρίου και στους 50 στις 20 με 22 του μηνός. "Και μετά η καμπύλη συνεχίζει να αυξάνει. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, αν δεν πάρεις μέτρα, αυξάνεις και τις ΜΕΘ, και τους θανάτους", σημειώνει.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις δείχνουν μια εξέλιξη που οδηγεί σε επανάληψη των δραματικών μεγεθών του 2ου και 3ου κύματος, με τη διαφορά πως τώρα - σύμφωνα με τον καθηγητή - το σύστημα είναι πιο έτοιμο να τα διαχειριστεί. "Αν δεν κάνουμε τίποτα, που το αποκλείω, τον Δεκέμβριο θα πάμε σε πολύ ψηλότερα νούμερα", προειδοποιεί, προσθέτοντας πως η διασπορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχε εμβολιαστεί το 60% των πολιτών.

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται lockdown, παρά μόνο  εντατικοποίηση των τεστ και σύνεση, όπως λέει. Εκτιμά πως η αύξηση του testing μπορεί να ελέγξει την αύξηση της διασποράς, όπως έγινε την άνοιξη. "Μετά, κάναμε διαχωρισμό σε εμβολιασμένους - ανεμβολίαστους και μειώσαμε τα τεστ. Αυτό για μένα είναι λάθος. Με τα τεστ βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς που δεν θα βρίσκαμε διαφορετικά και σπάμε αλυσίδες μετάδοσης", σημειώνει.

Για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής προβλέπει αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου στα 625 στις 31 Οκτωβρίου, από 522 σήμερα και συνέχιση της αύξησης τον Νοέμβριο, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, βλέπει αύξηση των αναγκών της πόλης σε 101 κλίνες στις αρχές Νοέμβρη, από 83 σήμερα, και περαιτέρω αύξηση σε 130 στις 25 Νοεμβρίου.

Τα 623 κρούσματα που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για το 2021 και επαναφέρουν τα μεγέθη της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης στα επίπεδα του "μαύρου Νοέμβρη" του 2020.

Ν. Καπραβέλος: Πάμε σε εκατόμβη νεκρών ή lockdown

Από την πλευρά του, και ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την επιδημική έξαρση. "Είναι επόμενο πως έρχεται όχι έξαρση, αλλά έκρηξη", λέει στο iatronet και προσθέτει: "Τα φωνάζω από τις 22 Αυγούστου, που είδα για τέταρτη φορά ολόκληρη τη μονάδα μου να μετατρέπεται σε ΜΕΘ COVID, παρόλο που ήταν κατακαλόκαιρο σε συνθήκες που δεν ευνοούν τον ιό. Κι έλεγα φανταστείτε τι θα γίνει αν μπει το φθινόπωρο και κρυώσει ο καιρός και αρχίσουν οι παρελάσεις, οι λειτουργίες και οι εορτασμοί στα σπίτια".

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση μιλά για γεμάτες ΜΕΘ στο σύνολό τους, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε απλές κλίνες, απεγνωσμένες κλήσεις προς το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εξεύρεση κρεβατιού, και συνεχή αύξηση της διαθεσιμότητας νέων τμημάτων. "Δεν θα σταματήσει αυτό. Το έχουμε ξαναδεί. Σήμερα αναπλήρωνα τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και έπρεπε να βγάλω το πρόγραμμα των εφημερευόντων της εβδομάδας, που έχει πολλές αργίες. Οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι και ζητήσαμε ξανά συνδρομή κι άλλων ειδικοτήτων για να βοηθήσουν. Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με αναπνευστικές ανεπάρκειες, ακόμα και οφθαλμίατροι. Αυτή η κατάσταση είναι κατάρρευση του συστήματος", τονίζει.

Ο κ. Καπραβέλος δηλώνει βαθιά απογοητευμένος από δύο καίρια ζητήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή: Την παραβίαση βασικών υγειονομικών κανόνων, αφενός από τους πολίτες, και αφετέρου από την ίδια την πολιτεία. "Νιώθω μεγάλη απογοήτευση. Σε τέτοιες συνθήκες πίεσης του συστήματος Υγείας, των βαριών δεικτών - βλέπετε σήμερα 54 θάνατοι - επιτρέπει συνωστισμούς; Ενώ έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας για να φτάσουμε να πούμε να γίνουν οι παρελάσεις αλλά χωρίς θεατές και η Εκκλησία να κάνει την δοξολογία μόνο με εμβολιασμένους".

Σε ερώτηση αν βλέπει lockdown, επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και αντιπροτείνει μεγαλύτερη πίεση προς τους ανεμβολίαστους. "Δεν είναι μόνο οι παρελάσεις και οι δοξολογίες. Να βάλει πράσινο πάσο παντού, σε μέσα μεταφοράς και αλλού. Να πιέσει τους ανεμβολίαστους με κίνητρα ή επέκταση της υποχρεωτικότητας. Να πάρει πιο αποφασιστικά μέτρα, όπως πήραν κι άλλες χώρες. Αλλιώς ή θα πάμε σε εκατόμβη νεκρών και θα λέει η πολιτεία εγώ σας τα έλεγα, τι με νοιάζει ή θα πάμε σε lockdown, με ανυπολόγιστες καταστροφές. Γιατί η Ευρώπη λέει εγώ δεν γίνεται να σας επιχορηγώ και εσείς να μη θέλετε να εμβολιαστείτε. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως