Τα οφέλη της γυμναστικής στον οργανισμό είναι γνωστά. Δεν υπάρχει άποψη της υγείας μας που να μη βελτιώνεται όταν ασκούμε τακτικά το σώμα μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας, να αυξήσουμε τη δύναμή μας αλλά και να προλάβουμε έναν τεράστιο αριθμό από παθήσεις. Και αν δεν έχετε γυμναστεί ποτέ ουσιαστικά στην ζωή σας, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να μπορέσετε να αρχίσετε τη γυμναστική έξυπνα και με ασφάλεια, άσχετα από την ηλικία σας και τη φυσική σας κατάσταση.

Προσέξτε τους τραυματισμούς

Όπως είναι λογικό, από μια ηλικία και μετά η πιο έντονη άσκηση δεν είναι ιδανική, αλλά ο καλύτερος κριτής του πού βρίσκονται οι αντοχές σας είστε εσείς. Επιλέξτε τις ασκήσεις που κάνετε προσεκτικά, ώστε να αποφύγετε κάποιον πιθανό τραυματισμό. Ακούστε το σώμα μας και μην το παρακάνετε ούτε να ξεχνάτε τη σωστή προετοιμασία: διατάσεις για να "ζεσταθούν" οι μυς.

Μη βάζετε τις προσδοκίες σας υπερβολικά ψηλά

Και δεν μιλάμε καν για το πόση μυϊκή μάζα θέλετε να χτίσετε ή πόσα κιλά να χάσετε σε ορισμένο χρόνο. Μιλάμε για πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα να υπερτιμήσετε τις δυνατότητές σας και να κάνετε μια άσκηση λάθος ή - χειρότερα - να τραυματιστείτε. Ο υπερβάλλων ζήλος έχει οδηγήσει σε πολλά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ξεκινήστε αργά και σταθερά και αυξήστε την ένταση ή τη δυσκολία των ασκήσεών σας με τους ρυθμούς του σώματός σας.

Μην αποφεύγετε τις ασκήσεις με βάρη

Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες, επειδή για κάποιον λόγο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και πρέπει να επικεντρώνονται στην αερόβια. Μέγα λάθος: Η μυϊκή τόνωση είναι εξίσου αναγκαία για όλους. Επίσης, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος (όπως η σανίδα και οι βυθίσεις) είναι εκπληκτικές για να δυναμώσετε τους μυς σας χωρίς να ασκείτε υπερβολικό βάρος πάνω τους.

Μην ξεχνάτε την ποικιλία

Ποικιλία όχι μόνο επειδή τα μέγιστα οφέλη της γυμναστικής έρχονται όταν συνδυάζουμε αερόβια με ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και ασκήσεις ευλυγισίας. Ποικιλία επίσης, επειδή το σώμα μας συνηθίζει εύκολα στις ίδιες ασκήσεις, κάνοντας τη γυμναστική να γίνεται εύκολα... τζάμπα κόπος. Ή τουλάχιστον κόπος που δεν μάς επιστρέφεται όλο το αποτέλεσμα.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας και με άλλους τρόπους

Δεν χρειάζεται να κλείσετε μία ώρα στο γυμναστήριο ή να τρέξετε για σαράντα λεπτά για να πείτε ότι κάνατε μια προπόνηση. Υπάρχουν δεκάδες ευκαιρίες μέσα στην ημέρα μας να γυμναστούμε λίγο περισσότερο - από το να προτιμήσουμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ μέχρι να περπατήσουμε δέκα λεπτά παραπάνω στη βόλτα μας.