Το ξέρατε ότι η φθορά των δοντιών αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρόνια ασθένεια των παιδιών; Και πως το 40% των παιδιών την αντιμετωπίζουν από την περίοδο των νηπίων; Η φθορά των δοντιών δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Όχι μόνο για τον έντονο πόνο που τη χαρακτηρίζει αλλά και για τον κίνδυνο ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει μετέπειτα στη ζωή του παιδιού σας.

Αν και είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, πολλοί γονείς δεν κάνουν δυστυχώς τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται. 

Μην αποφεύγετε το φθόριο

Το φθόριο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό όσον αφορά την πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Η υπερβολική του χρήση δεν συνιστάται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φθορίωση, όμως το να μην το χρησιμοποιείτε καθόλου θεωρείται λάθος. Μπορείτε να επιλέξετε τις οδοντόκρεμες με φθόριο, ακόμη μόλις εμφανίσουν δοντάκια τα παιδιά σας, απλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Για παράδειγμα, για παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών η ποσότητα οδοντόκρεμας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Μην αποφεύγετε το βούρτσισμα

Μπορεί το πρωί να μην έχετε χρόνο και το βράδυ ίσως να νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένοι, όμως το βούρτσισμα είναι το κλειδί για τη φροντίδα των δοντιών. Ιδανικά, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας μετά από κάθε γεύμα αλλά και δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι αρκετές.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους

Η ανεξαρτησία είναι εξαιρετικό προσόν στα παιδιά, όμως καλό θα ήταν να είστε παρόντες την ώρα του βουρτσίσματος. Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να βουρτσίζουν κάθε δόντι -και πολλές φορές τα παιδιά προτιμούν έναν γρήγορο και πρόχειρο βούρτσισμα. Με την παρουσία σας μπορείτε να ενθαρρύνετε και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κάνουν ένα σωστό βούρτσισμα.

Αποφύγετε τα ζαχαρωτά

Είναι γνωστό πως η ζάχαρη κάνει κακό στα δόντια. Έτσι, ζαχαρωτά όπως οι καραμέλες, τα ζελεδάκια ή ακόμη και τα αποξηραμένα φρούτα δεν αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για σνακ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα τα απαγορέψετε εντελώς, αρκεί μόνο να προσέξετε την ποσότητα και την συχνότητα.

Προσοχή στο παγουρίνο

Όταν τα παιδιά πίνουν συχνά από μπουκαλάκια χυμό ή γάλα, τα δόντια τους είναι σε έντονη και συνεχή επαφή με ζάχαρη. Ακόμη και εάν αυτά περιέχουν 100% φρέσκους χυμούς ή γάλα χωρίς ζάχαρη, τα φυσικά σάκχαρά τους μπορούν να είναι εξίσου επιβλαβή για τα δόντια τους. Καλύτερη ιδέα είναι το παγουράκι να έχει νερό.

Να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρό σας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα παιδιά θα πρέπει να έχουν δικό τους οδοντίατρο ήδη από την ηλικία του ενός έτους. Όπως επισκέπτεστε συχνά τον παιδίατρό σας για έλεγχο, έτσι πρέπει να κάνετε και με τον οδοντίατρο για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα. Μετά την πρώτη επίσκεψη, μπορείτε να πηγαίνετε μία φορά το εξάμηνο για έλεγχο και καθαρισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα