Ερευνητές του Australian National University (ANU), εντόπισαν μοναδικά μοριακά σινιάλα στον οργανισμό, που θα μπορούσαν να κρατούν το κλειδί για την ανάπτυξη συμπληρώματος που θα είναι ικανό να δίνει τα οφέλη της υγείας σε ασθενείς που δεν μπορούν να ασκηθούν.

Τα μοριακά μηνύματα αποστέλλονται στον εγκέφαλο και πιθανόν στα μάτια, αμέσως μετά την άσκηση.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση που έχουν  αυτά τα μοριακά μηνύματα στην υγεία του αμφιβληστροειδούς, αλλά και στο νευρικό σύστημα και σε νόσους των οφθαλμών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Ο Riccardo Natoli, δήλωσε ότι τα μόρια θα μπορούσαν υποθετικά να ενσωματωθούν σε χάπι που θα λαμβάνεται όπως μια βιταμίνη.

Όπως εξήγησε, τα ωφέλιμα μηνύματα που αποστέλλονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατά την άσκηση περιέχουν σωματίδια λιπιδίων. Βασικά, συνταγογραφούν το μοριακό μήνυμα της άσκησης σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι καθώς κάποιος μεγαλώνει, η ικανότητα να επικοινωνεί μεταξύ μυών και αμφιβληστροειδούς αρχίζει να χάνεται. Παρόμοια με το να λαμβάνει αυτός συμπληρώματα μπορεί να δίδονται γενετικά ή μοριακά συμπληρώματα που θα επιτρέπουν  να συνεχίζεται αυτή η φυσιολογική βιολογική διαδικασία.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί τι επικοινωνούν αυτά τα μόρια στον οργανισμό και πώς.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν την επίδραση που έχει η άσκηση στον αμφιβληστροειδή και αν μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση καλής όρασης καθώς κάποιος γερνά.

Ο Dr. Joshua Chu-Tan, δήλωσε ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί πώς τα μοριακά σινιάλα που στέλνει το υπόλοιπο σώμα στην άσκηση φτάνουν στον εγκέφαλο και στα μάτια.

Όπως δήλωσε, η προκαταρκτική έρευνα της ομάδας στα οφέλη της άσκησης στον αμφιβληστροειδή έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι τα οφέλη της άσκησης εκτείνονται πιο πέρα από όσο πραγματικά γνωρίζαμε, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στον αμφιβληστροειδή.

Η θεραπεία θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από νευρολογικές νόσους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το συμπλήρωμα θα προορίζεται μόνο για ασθενείς με περιορισμένη κίνηση που τους εμποδίζει να γυμνάζονται σε ένταση που χρειάζεται για να αποκομίσουν οφέλη και δεν προορίζεται για το ευρύ κοινό.

Ο Dr. Chu-Tan, δήλωσε ότι πιθανόν δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε όλα τα οφέλη της άσκησης σε ένα μόνο χάπι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical and Experimental Ophthalmology.