Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη και τώρα ερευνητές λένε ότι μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από σοβαρή πνευμονία.

Έως τώρα δεν ήταν σαφές πώς η άσκηση επηρέαζε τον κίνδυνο πνευμονίας.

Ερευνητές ανέλυσαν 10 έρευνες που περιέλαβαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η ανάλυση έδειξε ότι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο  εμφάνισης πνευμονίας και θανάτου από αυτήν σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο ενεργοί ή αδρανείς.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αθλητής στο τρίαθλο για να έχει οφέλη.

Ο Setor Kunutsor του Bristol University Medical School, δήλωσε ότι στην ανάλυση ανακάλυψε ισχυρές και πειστικές ενδείξεις για σχέση μεταξύ τακτικής άσκησης και μείωσης του κινδύνου ενός ανθρώπου να εμφανίσει πνευμονία και να πεθάνει από τη νόσο.

Tα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πνευμονίας, όπως ηλικία, βάρος, φύλο, αλκοόλ, κάπνισμα και προυπάρχουσες παθήσεις.

Ο Kunutsor δήλωσε ότι αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να καθορίσει την ποσότητα και ένταση της άσκησης που είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευμονίας, κάποια από τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά μια φορά την εβδομάδα έχει προστατευτική επίδραση στη θνησιμότητα λόγω πνευμονίας.

Ο Kunutsor δήλωσε ότι η τακτική άσκηση θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών νόσων όπως η COVID-19, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους με προυπάρχουσες παθήσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και χρειάζονται νέες μελέτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο GeroScience.

Πηγές:
GeroScience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή