Η άσκηση με βάρη αποτελεί το ήμισυ μίας πλήρους προπόνησης. Δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτήν ή την αερόβια στην προσπάθειά μας να φροντίζουμε για την καλή μας υγεία και τη διατήρηση του βάρους - πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι οφέλη έχουν οι ασκήσεις με βάρη για τον οργανισμό μας.

Μας κάνουν πιο δυνατούς

Όσο περισσότερη δύναμη έχουμε, τόσο πιο εύκολα θα μπορούμε να κάνουμε τις καθημερινές μας δουλειές και θα κουραζόμαστε λιγότερο εύκολα. Οι αθλητικές μας επιδόσεις - είτε ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, είτε απλώς βγαίνουμε για τζόγκινγκ - θα είναι καλύτερες.

Βοηθούν στο να καίμε περισσότερες θερμίδες

Οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν τη μυϊκή μας μάζα, και οι μεγαλύτεροι μυς απαιτούν περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθούν, ακόμα και όταν αναπαυόμαστε.

Ελαττώνουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς ευθύνεται για πολλές σοβαρές παθήσεις αν αφεθεί ανεξέλεγκτο. Από καρδιοπάθεια μέχρι διαβήτη και ορισμένα είδη καρκίνου, το να κάνουμε ασκήσεις που μειώνουν το λίπος στην κοιλιά είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας.

Ελαττώνουν τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών

Ειδικά για ηλικιωμένους, ο κίνδυνος πτώσης (και κατάγματος μετά) αυξάνεται, και οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν να ενισχύσετε την αίσθηση της ισορροπίας σας. Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος συγκεκριμένα βοηθούν πολύ με αυτό.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η τακτική γυμναστική με βάρη μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς και τα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, δυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας δραματικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου

Η γυμναστική με βάρη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους διαβητικούς να διαχειριστούν την πάθησή τους καλύτερα. Όταν γυμναζόμαστε, αξιοποιείται επιπλέον γλυκόζη από το αίμα για να ενισχύσει τους μυς που τη χρειάζονται, με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδά της.

Ενισχύουν την ευλυγισία και την κινητικότητα

Όσο λιγότερο ασκούμαστε, τόσο πιο δυσκίνητοι γινόμαστε. Η γυμναστική με βάρη δεν φημίζεται για τα οφέλη που έχει για την ευλυγισία μας, αλλά αυτό είναι απλώς... κακό μάρκετινγκ: Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις με βάρη βάζουν το σώμα να κάνει μια ευρεία γκάμα κινήσεων, που μακροπρόθεσμα ενισχύουν την ευλυγισία μας.

Δυναμώνουν τα οστά μας

Τα οστά μας δέχονται πίεση όταν κάνουμε ασκήσεις με βάρη, αλλά είναι καλού είδους πίεση: Είναι πίεση που στέλνει σινιάλο στα κύτταρά μας που ευθύνονται για το χτίσιμο των οστών, ώστε να ενισχυθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά. Μακροπρόθεσμα, αυτό μειώνει πολύ τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Βελτιώνουν τη διάθεση

Όπως κάθε είδους γυμναστική, τα βάρη είναι ιδιαίτερα καλά για να αδειάσουμε το κεφάλι μας από το στρες και να ρυθμίσουμε τη διάθεσή μας. Η γυμναστική ενισχύει την έκκριση ενδορφινών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, και μακροπρόθεσμα μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Φροντίζουν την υγεία του εγκεφάλου μας

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η γυμναστική με βάρη προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου μας, μειώνοντας τις φλεγμονές και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα