Μεγάλη αμερικανική έρευνα υποδεικνύει ότι αν άνθρωποι μεταξύ 40 και 85 ετών είναι δραστήριοι μόλις 10 περισσότερα λεπτά την ημέρα, θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 110.000 ζωές στις ΗΠΑ τον χρόνο.

Ο Pedro Saint-Maurice, του U.S. National Cancer Institute στη  Bethesda, δήλωσε ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε επιπλέον 10 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Αν ο περίπατος είναι έντονος, μετρά, δήλωσε.

Και η επιπλέον άσκηση ωφελεί τον καθένα-λευκούς, έγχρωμους, ασιατικής καταγωγής και λατίνους, άντρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία  4.800 μεσηλίκων και ηλικιωμένων που αποτελούσαν μέρος κυβερνητικής έρευνας για την υγεία και τη διατροφή μεταξύ 2003 και 2006.

Για μια εβδομάδα, οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ για την καταγραφή της δραστηριότητάς τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν εθνικά στοιχεία θνησιμότητας για να διαπιστώσουν πόσοι πέθαναν έως το τέλος του 2015.

Επιπλέον 10 λεπτά άσκησης μείωναν τον κίνδυνο θνησιμότητας των συμμετεχόντων τη συγκεκριμένη περίοδο κατά 7%, 20 επιπλέον λεπτά κατά 13% και επιπλέον μισή ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωνε τον κίνδυνο κατά 17% έδειξαν τα αποτελέσματα.

Επιπλέον 20 λεπτά άσκησης θα μπορούσαν να εμποδίσουν 210.000 θανάτους τον χρόνο και 30 επιπλέον λεπτά περισσότερους από 270.000 δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις