Σύμφωνα με νέα έρευνα, μόνο υψηλά επίπεδα άσκησης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα-τένις, τρέξιμο, κολύμπι- φαίνεται να απομακρύνουν τον χρόνιο μυοσκελετικό πόνο μακροπρόθεσμα.

Έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Nils Niederstrasser του University of Portsmouth, εξέτασε στοιχεία 5.802  ανθρώπων 50 ετών και άνω, για 10 χρόνια.

Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι υπέφεραν από μυοσκελετικό πόνο στο τέλος της περιόδου εξέτασης.

Ο Dr. Niederstrasser  δήλωσε ότι είναι γνωστό πως ο πόνος τείνει να είναι πιο κοινός καθώς μεγαλώνουμε, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί τι θα μπορούσε να τον εμποδίζει και να τον μειώνει. Για πολύπλοκες λόγους, η λύση διαφεύγει.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την εμπειρία του χρόνιου πόνου, με το φύλο, τον ΔΜΣ, την ηλικία και την οικονομική κατάσταση για μακρύ διάστημα.

Η Dr. Nina Attridge, δήλωσε ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας συνέβαλαν στη μείωση της πιθανότητας νε υποφέρει κάποιος από πόνο, αλλά με τον καιρό μόνο τα υψηλά επίπεδα φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο κάποιου να εμφανίσει μυοσκελετικό πόνο.

Δήλωσε ότι το να είναι κάποιος φτωχός, γυναίκα και υπέρβαρος ή παχύσαρκος  ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για μυοσκελετικούς πόνους.

Για την έρευνα, η μέτρια άσκηση περιλάμβανε δραστηριότητες όπως χορός, περπάτημα, διατάσεις και κηπουρική.

Η ελαφριά δραστηριότητα περιέλαβε για παράδειγμα το να βάζει κάποιος πλυντήριο, ηλεκτρική σκούπα ή να κατασκευάζει πράγματα.

Ο Dr. Niederstrasser δήλωσε ότι τέτοια δραστηριότητα βοηθά ανθρώπους να μένουν καλά και να αισθάνονται καλύτερα από το να μην ασκούνται, αλλά η ελαφρά άσκηση δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην εμφάνιση χρόνιου πόνου.

Η δραστηριότητα πρέπει να είναι έντονη και να γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Πηγές:
PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βόλος: Κοριτσάκι έπαθε ανακοπή καρδιάς, διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στην Αθήνα
Ανισότητες στον καρκίνο: μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως και στην Ευρώπη
Η θεραπεία με CAR T λεμφοκύτταρα θεραπεύει 15 ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα