Ελαφρά έως μέτρια άσκηση για 90 λεπτά αμέσως μετά τον εμβολιασμό για γρίπη ή COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να ενισχύει την ανοσιακή απόκριση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του Iowa State University μελέτησαν την επίδραση άσκησης 90 λεπτών- περιπάτου, τρεξίματος, στατικού ποδηλάτου ή αερόβιας- μετά από 2 διαφορετικά είδη εμβολίων για τη γρίπη ή μετά το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για την COVID-1, 9σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Brain, Behavior and Immunity.

Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα να ασκηθεί για 80 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και από την άλλη να αποφύγει την άσκηση και να συνεχίσει την καθημερινή ρουτίνα.

Ανακάλυψαν αυξημένη ανοσιακή απόκριση τις επόμενες 4 εβδομάδες σε συμμετέχοντες που ασκήθηκαν για 90 λεπτά έναντι όσων δεν ασκήθηκαν την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού. Ανακάλυψαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα σε ποντικούς που έτρεχαν σε ρόδα.

Σε άσκηση 90 λεπτών, ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν στο να διατηρήσουν ρυθμό που θα κρατούσε τους παλμούς τους στους 120 - 140 το λεπτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα με 45 λεπτά άσκησης αλλά είδαν ότι δεν ήταν αρκετό.

Η Marian Kohut, δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι συγκεκριμένος χρόνος μπορεί να ενισχύσει την ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο Pfizer-BioNtech για την COVID-19 και σε δυο για τη γρίπη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 90 λεπτά άσκησης μετά την ανοσοποίηση ωφελούσαν ανθρώπους με διάφορα επίπεδα φόρμας, με τους μισούς συμμετέχοντες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η Kohut δήλωσε ότι η άσκηση ενδεχομένως μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή αυξάνει τη ροή αίματος και λέμφου για να βοηθηθούν να κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού- και καθώς κινούνται είναι πιο εύκολο να εντοπίσουν κάτι ξένο.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να απαντηθούν ερωτήματα για τα αίτια και τους τρόπους.

Το πείραμα με τους ποντικούς, επίσης έδειξε ότι είδος πρωτεΐνης που παράγεται στην άσκηση βοηθά να δημιουργηθούν αντισώματα και Τ- κύτταρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής