ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εκτός ορίων η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Ο Π. Παπανικολάου, εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ και ο Ο. Κοσμόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ στον σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας, καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς καταστάσεις στο μεγάλο νοσοκομείο της Νίκαιας, σε κοινή τους δήλωση της 12ης/02/2022.

Όπως αναφέρεται, η Γενική Εφημερία της Δευτέρας 14/2/2022 βρίσκεται «στον αέρα» λόγω έλλειψης υλικών, ενώ κάνουν λόγο για κατάντια, ως συνέπεια της τραγικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του νοσοκομείου που είναι εξοργιστικά αδικημένο ακόμα σε σύγκριση και με άλλα μεγάλα νοσοκομεία που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Επίσης καταγγέλλουν ότι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ζήτησε με επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο στις 11/2/22 να ανασταλεί η γενική εφημερία της Δευτέρας, λόγω έλλειψης του πιο στοιχειώδους απαραίτητου υλικού τις αποστειρωμένες χειρουργικές ποδιές.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, η έλλειψη αυτή οφείλεται πρώτον στο γεγονός πως δεν αντικαταστάθηκαν οι δυο εργαζόμενοι θερμαστές ατμού, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία των κλιβάνων αποστείρωσης και  συνταξιοδοτήθηκαν αν και η Τεχνική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα εδώ και έξι μήνες και είχε ζητήσει τις αντίστοιχες προσλήψεις και δεύτερον  στο γεγονός πως ο ένας από του δυο κλιβάνους αποστείρωσης είναι εκτός λειτουργίας.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη οφείλεται και «στην αυθαίρετη περικοπή από τον διοικητή για λόγους … «οικονομίας» των ποσοτήτων που ζητούν οι αρμόδιοι προϊστάμενοι όσον αφορά αποστειρωμένες χειρουργικές ποδιές μιας χρήσης οι οποίες δεν είναι τελείως απαραίτητες μόνο στο χειρουργείο αλλά και σε άλλα τμήματα όπως πτέρυγες COVID, ΤΕΠ και κλινικές.

Τέλος υποστηρίζουν ότι «επειδή η κυβέρνηση απεχθάνεται γενικά τη δημόσια περίθαλψη, απεχθάνεται ιδιαίτερα ένα νοσοκομείο που είναι μακράν το πρώτο της χώρας σε αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, που προσφέρει υψηλού επιστημονικού περίθαλψη σχεδόν σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες και το επίπεδο της οποίας το ζηλεύουν οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες. Το νοσοκομείο της Νίκαιας, καλύπτει έναν τεράστιο πληθυσμό κυριολεκτικά στα «κοινωνικά σύνορα» της χώρας ο οποίος δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης πουθενά αλλού,  αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τους ειδικευόμενους γιατρούς και απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

  1. Έχει ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και ότι η Γενική Εφημερία της 14/02/2022 βρίσκεται «στον αέρα»;
  2. Αν ναι, ποια ακριβώς είναι η κατάσταση με τις αποστειρωμένες χειρουργικές ποδιές και ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα γίνουν από την  2η ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να λυθεί το θέμα;
  3. Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις θερμαστών ατμού μέχρι σήμερα αφού ήταν γνωστό ότι θα συνταξιοδοτούνταν οι υπάρχοντες;
  4. Γιατί δεν γίνονται άμεσα προσλήψεις θερμαστών ατμού με επείγουσα διαδικασία;
  5. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να γίνει η απαραίτητη προμήθεια αποστειρωμένων χειρουργικών φορμών μιας χρήσης και όλων των άλλων απαραίτητων υλικών;
  6. Πότε θα  επισκευαστεί ή θα αντικατασταθεί ο δεύτερος κλίβανος αποστείρωσης;
  7. Με ποιον τρόπο θα εξασφαλισθεί η συνεχής και αδιάλειπτης  λειτουργίας του Νοσοκομείου έτσι ώστε να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες Νοσοκομειακής και Υγειονομικής περίθαλψης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα