Παιδιά που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω σωματιδίων PM2.5 και πολύ χαμηλά επίπεδα πράσινων χώρων θα μπορούσαν να έχουν έως 62% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν  Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Αντίθετα, παιδιά που ζουν σε πιο πράσινες και λιγότερο μολυσμένες περιοχές έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαταραχή. Αυτά τα αποτελέσματα έρευνας δημοσιεύονται στο Environment International με στοιχεία 37.000 παιδιών από το Βανκούβερ.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Matilda van den Bosch, του Barcelona Institute for Global Health.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.217 περιστατικά ΔΕΠΥ, ισοδύναμο με 4.2% του πληθυσμού της έρευνας. Η ανάλυση των πράσινων χώρων αποκάλυψε ότι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με μεγαλύτερο ποσοστό βλάστησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αύξηση  12% του ποσοστού βλάστησης συνδεόταν με  10% μείωση του κινδύνου ΔΕΠΥ.

Όσον αφορά τη ρύπανση, παρατηρήθηκα η αντίθετη σχέση με τα PM2.5: Συμμετέχοντες με μεγαλύτερη έκθεση στα σωματίδια είχαν υψηλότερο κίνδυνο για ΔΕΠΥ. Κάθε αύξηση 2.1 µg στα επίπεδα των PM2.5 εκφραζόταν σε 11% αύξηση του κινδύνου για ΔΕΠΥ.

Πηγές:
Environment International 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού