Η αϋπνία είναι συνήθης σε ασθενείς με καρδιακή νόσο και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου μεγάλου καρδιακού συμβάντος, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη ελέγχου και αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου σε ασθνείς με καρδιακή νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σημειώνουν  ότι η αϋπνία είναι συνήθης σε τέτοιους ασθενείς και συνδέεται με επακόλουθα καρδιαγγειακά προβλήματα άσχετα από παράγοντες κινδύνου, συννοσηρότητες και συμπτώματα ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Lars Frojd του  University of Oslo.

Η έρευνα περιέλαβε 1.000 ασθενείς με καρδιοπάθεια, μέσης ηλικίας 62 ετών. Συμμετείχαν για 16 μήνες κατά μέσον όρο μετά από καρδιακή προσβολή και/ή bypass ή τοποθέτηση στεντ.

Στην έναρξη, το 45% δήλωσαν ότι είχαν αϋπνία και το 24% ότι χρησιμοποίησαν φάρμακο για την αυπνία την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε 4,2 χρόνια,  225 ασθενείς υπέστησαν 364 μεγάλα καρδιακά συμβάντα.

Περιλάμβαναν νοσηλεία για καρδιακή προσβολή, αποκατάσταση μπλοκαρισμένης ροής αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Η αϋπνία ευθυνόταν για το 16% επαναλαμβανόμενων καρδιακών συμβάντων. Ηταν τρίτη σε σημασία μετά το κάπνισμα (27%) και την αδράνεια (21)%.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν φάρμακα για την αυπνία θα μπορούσαν να βοηθούν  καρδιοπαθείς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα