Μερική κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από τον Ιούνιο, εξετάζεται για το επόμενο διάστημα. Σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. "Θα φανεί όταν φτάσουμε τις ημέρες που είναι να πάρουμε τις αποφάσεις - προς τα τέλη δηλαδή Μαΐου - αν θα πάμε σε μία απελευθέρωση και στη μάσκα", σχολίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στον Real FM, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η μάσκα. Θα είναι κυρίως οι χώροι που σχετίζονται με νοσοκομεία, με μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό, που στη χώρα μας το καλοκαίρι στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι.

"Θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όσες όμως θα πει η επιτροπή. Γενικότερα, θέλω να σας πω ότι στη μάσκα είμαστε επιφυλακτικοί και σε αυτή την κουβέντα που άνοιξε τώρα με τις αεροπορικές εταιρείες", σημείωσε ο κ. Πλεύρης, αναφερόμενος σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ασφάλειας Πτήσεων (EASA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Με αυτή, προτείνεται η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε αεροδρόμια και στα αεροπλάνα, με την επισήμανση πως η μάσκα παραμένει ένα από τα καλύτερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Η πρόταση έγινε, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις και ειδικά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης και φυσικής ανοσίας.

Ο διευθυντής του ECDC Αντρέα Άμον σχολίασε πως ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει, αλλά οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και ο εμβολιασμός έχουν επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα. "Ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι μαζί με τη φυσική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης", τόνισε.

Διχογνωμία

Η υποχρεωτικότητα της μάσκας έχει προκαλέσει διχογνωμία στη Γερμανία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για άρση της υποχρεωτικότητας.

Όπως είπε, η γερμανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να την καταργήσει στα λεωφορεία και στα τρένα. Η μάσκα - είπε - διατηρείται και είναι για καλό λόγο, καθώς στους συγκεκριμένους χώρους δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Μεταφορών Βόλκερ Βίσινγκ έχει ταχθεί χθες υπέρ τερματισμού της υποχρεωτικότητας στα ΜΜΜ, ενώ παρόμοια θέσει έχει εκφράσει και η Ένωση Ιατρών Ασφάλισης Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λόιτερμπαχ απέρριψε, ωστόσο, τη σχετική πρόταση.

Μελέτη

Σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, επισημαίνεται πως η υποχρεωτικότητα της μάσκας αύξησε τη χρήση του Μετρό του Λονδίνου. Με σκοπό να διερευνηθούν οι προτιμήσεις των επιβατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε έρευνα μεταξύ των χρηστών του Μέσου.

Εκτιμήθηκε, μεταξύ άλλων, η αναλογία διάρκειας τους ταξιδιού σε καταστάσεις χωρίς συνωστισμό και με συνωστισμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι ο λόγος για την ανάκτηση της ζήτησης στο μετρό του Λονδίνου. Η θετική επίδραση της μάσκας είναι λιγότερο έντονη μεταξύ των ανδρών με ηλικία κάτω των 40 ετών και μηνιαίο εισόδημα κάτω των 10.000 λιρών.

Δημ.Κ. - Φ.Ζάχ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA