Μαθήματα χορού Latin, ενδεχομένως είναι καλό καταφύγιο άσκησης και κοινωνικοποίησης. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το να μαθαίνει κάποιος τα βήματα της salsa, της samba και της merengue μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνει και τη μνήμη.

Στην έρευνα, προσφέρθηκε πρόγραμμα χορού Latin σε περισσότερους από 300 ισπανόφωνους, σε διάστημα 4 ετών σε 12 περιοχές του Σικάγο.

Μετά από 8 μήνες μαθημάτων, οι αξιολογήσεις βρήκαν σημαντική βελτίωση στα σκορ εργασιακής μνήμης.

Η Susan Aguinaga, θεωρεί ότι το πρόγραμμα ήταν  αποτελεσματικό για αρκετούς λόγους. Ένας είναι ότι κάποιος είναι περισσότερο χρόνο ενεργός. ‘Η τα διαφορετικά συστατικά του προγράμματος χορού καθαυτά. Μπορεί ακόμα να είναι η μουσική, ενδιαφέροντα στυλ χορού ή η αερόβια δραστηριότητα, η οποία που έχει φανεί ότι βελτιώνει τη νοητική επίδοση.

330 ισπανόφωνοι έπρεπε να κάνουν μαθήματα χορού 2 φορές την εβδομάδα για 8 μήνες, ενώ η ομάδα ελέγχου έκανε μαθήματα μια φορά την εβδομάδα για 4 μήνες.

Ενώ η έρευνα δεν ανακάλυψε διαφορά μεταξύ των ομάδων στα νοητικά τεστ στους 4 μήνες, μετά από 8 μήνες οι άνθρωποι στην ομάδα χορού είχαν καλύτερα σκορ.

Στα μαθήματα χορού, κάποιος μαθαίνει αρκετά βήματα και στη συνέχεια πρέπει να τα θυμάται την επόμενη εβδομάδα, εξήγησε η Aguinaga.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία ανάκλησης των βημάτων θα μπορούσε να στοχεύει διαφορετικές πλευρές της μνήμης με διασκεδαστικό τρόπο.

Περίπου το  85% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 65 έτη και ο ΔΜΣ τις κατέτασσε στις παχύσαρκες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι γενικά αισθάνονταν καλύτερα, έκαναν φίλους και ήταν πιο εύκολο να ελέγχουν χρόνιες νόσους όπως η υπέρταση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Πηγές:
Frontiers in Aging Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας